Банківська система України працює стабільно і має достатній запас міцності. Про це, як передає кореспондент Forum'у, заявила директор Департаменту нормативно-методологічного забезпечення банківського регулювання та нагляду Національного банку України Наталія Іваненко.

«Хочу вас запевнити, що ці події жодним чином не вплинули на стабільність роботи банківської системи»,- заявила вона.

На підтвердження своїх слів представник НБУ назвала основні показники за 11 місяців поточного року.

«Показники розвитку банківської системи за 11 місяців поточного року демонструють позитивну тенденцію - збільшилися як активні операції банків, так і обсяг пасивних операцій», - сказала вона.

За словами Іваненко, загальні активи за 11 місяців зросли на 10%, у той час як торік цей показник становив лише 4%.

Кредитні операції становлять основну частину - 64%. З початку року їх обсяг зріс на 75 млрд грн або на 9%, у той час як торік показник зростання дорівнював 0,4%.

«У кредитах основна частина - це кредити, надані в економіку. Обсяг кредитів, наданих юридичним особам, за 11 місяців цього року збільшився на 66 млрд грн або на 11%», - повідомила Іваненко, зазначивши, що кредити надавалися переважно в національній валюті.

«Тільки за листопад поточного року в економіку було надано 16 млрд грн кредитів», - сказала вона.

Представник НБУ також зазначила, що зменшилася і проблемна заборгованість. На 14 млрд грн - їх (проблемних кредитів, - Ред.) частка в загальному обсязі операцій зменшилась з 16,5 до 13,9%.

Окрему увагу Іваненко приділила зростанню довіри населення до банківської системи.

«За вказаний період кошти фізичних осіб у банках зросли на 68 млрд або 19%, у той час як за аналогічний період минулого року зростання склало 17%. І фактично весь приріст - 97% - забезпечений за рахунок вкладів у національній валюті, більшість з них - довгострокові», - сказала вона, додавши, що кошти фізосіб є основним компонентом ресурсної бази наших банків - 40%.

Кошти юридичних осіб у банківській системі також зросли - на 17 млрд, у той час як за аналогічний період минулого року спостерігалося скорочення.

Директор Департаменту підкреслила, що банківська система за 2013 рік набрала серйозний запас міцності. «Він демонструє і подальше зростання», - підкреслила вона.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

224