Українці можуть не переживати за курс гривні, незважаючи на істерію чи панічні настрої, які намагаються нагнітати зацікавлені політики або валютні спекулянти. Про це заявив виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Сергій Мамедов.

«На сьогоднішній день ажіотажного попиту на готівкову валюту немає. Зараз на ринку більше пропозицій продажу готівкової валюти, ніж попиту. Тому готівкових грошей дуже багато», - описав ситуацію Мамедов.

Він нагадав, що раніше вже спостерігалися зрушення курсу гривні щодо долара, але ці коливання є нормальними. Ті ж, хто піддався емоціям і купив дорогий долар, згодом зазнали збитків, коли він внаслідок інтервенцій Нацбанку подешевшав.

«Чи потрібно приймати якісь рішення з приводу купівлі валюти саме сьогодні? Давайте проаналізуємо ситуацію. Два місяці тому, коли ринок йшов вгору, після того як Національний банк зробив інтервенцію, ринок заспокоївся й опустився. Той, хто купив за курсом 8,35, був задоволений? Я думаю, був задоволений день-два. Але коли курс опустився до 8,15, я думаю, радості особливої не було. Тому треба зважувати кожне рішення, яке приймається, і не треба піддаватися на всякі спекуляції, яких зараз у нас дуже багато», - попередив банкір.

Водночас він зазначив, що політична напруженість, яка склалася в країні, не відображається безпосередньо на роботі банківської системи, а лише вносить нервозність поведінка клієнтів.

Виконавчий директор НАБУ запевнив, що банки працюють стабільно, а Національний банк діє досить професійно, щоб запобігти можливим ризикам.

Нагадаємо, раніше голова НБУ Ігор Соркін заявив, що регулятор, у разі виникнення проблемних ситуацій, готовий до активних дій для стабілізації ситуації як на грошово-кредитному, так і на валютному ринках.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

138