Прем'єр-міністр України Микола Азаров, відкриваючи засідання уряду 4 грудня 2013 року, заявив, що серед першочергових завдань уряду стоїть підготовча робота для стабільного фінансування наступного року, повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ.

«Більшість людей навіть не уявляє, яку копітку нормативну роботу необхідно провести для того, щоб з початком нового бюджетного року нарахування здійснювалися безперебійно», - заявив глава уряду. Він зазначив: "Щоб з 4 січня почати виплату пенсій, кошти потрібно накопичити ще у грудні".

«Отже, саме зараз блокування урядових органів рівнозначне блокуванню виплат пенсій 13 мільйонам пенсіонерів, виплат державної допомоги 4 мільйонам сімей з дітьми, малозабезпеченим, молодим мамам, дитячим будинкам сімейного типу, прийомним сім'ям і т.д.», - заявив Азаров.

Він підкреслив, що завдання всіх органів влади - не допустити затримок соціальної підтримки громадян, необхідно дійти до кожного пенсіонера, інваліда, незахищеного громадянина і надати кожному допомогу.

«Ніякі перешкоди не повинні зривати процес фінансування будинків-інтернатів для престарілих та хворих з психічними захворюваннями, реабілітаційних центрів для інвалідів, територіальних центрів для надання соціальних послуг одиноким громадянам, центрів соціальних служб для сімей, молоді та дітей», - заявив глава уряду.

Особливо він звернув увагу на поодинокі факти на заході країни, де місцева влада припинила роботу заради участі у протестах. «Така аморальність і безвідповідальність місцевих чиновників може призвести до того, що на центральному рівні кошти будуть виділені, проте на місцевому рівні вони у зв'язку тим, що місцева влада не працює, просто не дійдуть до одержувачів», - заявив він.

Прем'єр-міністр нагадав, що через бюджетну систему здійснюються розрахунки за надані громадянам України пільги і субсидії, виплати за енергоносії.

«Якщо їх вчасно не здійснити, то під загрозу зриву, в мороз, буде поставлено теплопостачання міст. І все тільки через те, що працівники, яких найняли місцеві громади для забезпечення їхньої життєдіяльності, вирішили погратися в політику, замість того, щоб виконувати свої прямі обов'язки. А їхня політика - життєзабезпечення громад», - підкреслив Азаров.

Він додав, що вже сьогодні кожен орган місцевої влади має підготувати і прийняти необхідні рішення для того, щоб з 1 січня 2014 року забезпечити безперебійне фінансування з державного і місцевих бюджетів, особливо в соціальній сфері.

«Ось про це справді потрібно запитати у місцевих чиновників. Чи витримають наші зношені системи життєзабезпечення саботаж, до якого закликають провокатори-політикани? Чи зможуть комунальники та рятувальники по всій країні працювати, якщо саботажники перекриють їм доступ до фінансових і матеріальних ресурсів? Я знову адресую ці запитання тим, хто закликає до хаосу. Невже ви берете на себе відповідальність за людей похилого віку і дітей, які не можуть обійтися без підтримки держави?» - підкреслив глава уряду.

На щастя, додав він, переважна більшість працівників місцевих органів влади та комунальних служб чесно виконують свої обов'язки, забезпечують нормальну ситуацію. «Я вдячний цим людям, які проявляють високу відповідальність і витримку в напруженій ситуації у цих містах», - сказав прем'єр-міністр і додав, що зараз робота щодо життєзабезпечення населених пунктів виконується як слід.

Як раніше повідомляв ForUm, на позачерговій сесії Тернопільської міської ради депутати прийняли рішення оголосити в місті з 1 грудня 2013 р. безстроковий загальноміський мирний страйк.

У Львівській області також оголошено загальний страйк.

Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус разом зі своїми заступниками з понеділка, 2 грудня, пішли у відпустку без збереження заробітної плати.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

423