Українським кондвиробам досі не відкрили доступ на російський ринок.

З 1 грудня жодна партія забороненої продукції корпорації Roshen не перетнула кордон. Отже, заяви голови Державної інспекції з питань захисту прав споживачів Сергія Орєхова про відновлення експорту не підтвердилися.

На думку експерта аграрних ринків Руслана Швеця, такі гучні заяви українського чиновника могли ще більше загострити торговельні відносини між Україною і Росією. Крім того, імідж України як надійного партнера міг бути зіпсований.

«Виступати із заявами і говорити виробникам, що є певні домовленості з Росспоживнаглядом про відновлення експорту з 1 грудня, було вкрай не професійно. Сьогодні вже 3 грудня, а російський ринок залишається закритим для української кондитерської галузі. Думаю, що подібні заяви можуть взагалі негативно вплинути на переговорний процес і відновлення постачань», - підкреслив Швець.

Експерт також зазначив, що наразі не відомо, коли саме почнеться експорт українських кондитерських виробів у Росію. Але є інформація, що лише зараз Держспоживінспекція почала перевірки заводів корпорації Roshen.

«Думаю, відомство занадто пізно включилося в цю роботу. Наразі не відомо, коли закінчаться перевірки і можна буде говорити про відкриття кордонів», - зазначив фахівець.

Швець також додав, що вирішенням цього питання займається як сама корпорація Roshen, так і асоціація «Укркондпром». Переговори про відновлення поставок українських кондвиробів у Росію проводив Кабінет Міністрів України, зокрема Мінекономрозвитку, Мінагрополітики і МЗС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

850