Участь дітей у масових політичних акціях може переслідуватися законом, оскільки їхнє здоров'я і життя піддаються серйозному ризику в разі виникнення масових заворушень чи просто тисняви в натовпі учасників мітингів.

Про це заявив заступник директора Державного інституту сімейної та молодіжної політики Юрій Кочевенко, коментуючи інформацію про те, що в політичних акціях у Луцьку беруть участь діти середнього і старшого шкільного віку.

«Я навіть не кажу про моральний аспект того, що хтось може залучати дітей до участі в таких акціях, - це просто небезпечно. Здоров'я і життя дітей піддаються серйозному ризику у випадку виникнення непередбачених ситуацій - виникнення тисняви в натовпі або зіткнень під час таких мітингів. Дорослі повинні усвідомлювати всю серйозність наслідків участі дітей у таких заходах», - сказав Кочевенко.

Експерт також нагадав, що піддавання ризику життя і здоров'я дітей може спричинити за собою відповідальність.

«Якщо дитина прийшла в школу і її звідти повели на якийсь мітинг - це вже серйозний привід для прокурорської перевірки. Представники школи - її керівництво та вчителі - несуть повну відповідальність за безпеку дитини. Якщо неповнолітній в школу не прийшов, а самовільно пішов на мітинг - тут вже треба ставити питання батькам, куди вони дивляться і як контролюють свою дитину, батьки несуть відповідальність за її безпеку», - пояснив експерт, додавши, що таку ж відповідальність за неповнолітніх студентів несуть і адміністрації вузів.

У разі недогляду батьків, у результаті якого дитина прогуляла заняття в школі і пішла на мітинг, органи опіки можуть провести з батьками роз’яснювальну роботу про недопустимість участі дітей у політичних акціях, оскільки це пов'язано зі значним ризиком для їхнього життя і здоров'я, розповів експерт.

Нагадаємо, сьогодні з'явилися повідомлення, що серед учасників євромайдану в Луцьку були діти середнього і старшого шкільного віку. В місцеві відділення міліції телефонували обурені люди, вимагаючи вжити заходів, щоб виключити участь дітей у політичних акціях.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

328