Вже через два дні в Пекіні відбудеться підписання фітосанітарних сертифікатів, що дозволить Україні експортувати сою та ячмінь в Китай. Також протягом 2014 року планується сертифікувати такі вітчизняні зернові, як рапс і пшениця. Тому вже у 2014/2015 маркетинговому році ці зернові зможуть вийти на ринок Піднебесної. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк в інтерв'ю інформаційному агентству «УНІАН».

«5 грудня в Китаї ми підпишемо фітосанітарні сертифікати, які дозволять експорт українських сої та ячменю. Пшеницю та ріпак сертифікуємо протягом 2014 року. Вважаю, що у 2014/2015 маркетинговому році ми вже будемо присутні на ринку Китаю. Особливо привабливою є перспектива експорту сої, оскільки Китай не квотує її експорт, на відміну від кукурудзи», - повідомив глава відомства.

При цьому він підкреслив, що Україна - третя країна в світі, яка має право постачати зернові в Піднебесну. Зараз туди вже відправлено дві партії кукурудзи. За словами глави відомства, ринок Китаю особливо важливий для економіки України, оскільки у зв'язку з підвищенням соціальних стандартів життя обсяги імпорту в цю країну будуть постійно зростати.

Водночас, за словами Присяжнюка, завершується сертифікація української пшениці в США. Це стане визнанням якості вітчизняного зерна і дозволить розширити ринки його збуту.

«Взагалі, право експортувати українську пшеницю в США - це моя ініціатива. І коли я це озвучив в Міністерстві сільського господарства США, то вони були дуже здивовані. Розумію, можливо, ми ніколи не будемо туди поставляти зерно, але дозвіл на експорт на американський ринок - свого роду визнання. Якщо ми отримаємо цей фітосанітарний сертифікат, то у нас з'являться додаткові можливості на інших ринках. Переконаний, в 2014 році ми завершимо цю процедуру», - зазначив міністр.

Нагадаємо, що вчора міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк відбув з робочою поїздкою до Китаю. В ході офіційного візиту глава відомства проведе ряд зустрічей в рамках українсько-китайського партнерства в аграрному секторі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

144