Україна більше не в силах переплачувати за російський газ. Про це, як передає кореспондент Forum'у, заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров, виступаючи з трибуни парламенту.

За його словами, три з половиною роки Президент і уряд витримували цей фінансовий тиск. «Але наші сили на грані. Країна не може витримувати щомісячні переплати за 800 млн. доларів. Це шлях в нікуди», - зазначив прем'єр.

На думку Азарова, Україну продав Росії той, хто уклав газові контракти.

«Опозиція стверджує, нібито ПР і Президент і уряд продали Україну Росії. Скажіть, хто продав Україну, коли уклав кабальний газовий контракт з Росією, який поставив Україну на коліна, зруйнував економіку?», - запитав Азаров.

Виступ Азарова відбувався під безперервні скандування опозиційних народних депутатів. На це прем'єр зазначив: «Чим більше ви кричите, тим більше вселяєте в мене впевненість і спокій. Я криків і погроз не боюся. Я викладаю аргументи, спробуйте мене переконати. Ситуація ускладнилася: ми зіткнулися з світовою рецесією, ми як могли стримували ситуацію, але в умовах таких цін на газ це важко», - додав він.

Нагадаємо, згідно з контрактом, підписаним НАК «Нафтогаз України» з «Газпромом» 19 січня 2009 року, ціна газу для України (з урахуванням знижки в 100 доларів за 1 тис. кубометрів за Харківською угодою 2010 року) становила в першому кварталі 2013 року близько 406 доларів за тисячу кубометрів і була найвищою в Європі.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

247