Навіть за умови розвитку найгіршого для економіки країни сценарію, пов'язаного з акціями протесту, які проходять в Україні, резервів у Національному банку України вистачить для задоволення першочергових потреб ще на 2-2,5 роки. Про це, як передає кореспондент Forum'у, на прес-конференції заявив доктор економічних наук, професор, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

«За моїми підрахунками, навіть за умови найгіршого сценарію - зупинки економіки на кілька місяців, невеликих, але достатніх резервів НБУ вистачить на 2-2,5 роки для задоволення першочергових потреб для критичного імпорту», - заявив він.

Експерт підкреслив, що, на щастя, для України товаром критичного імпорту є тільки газ. «Більше критичних товарів немає. Нафта демонополізована, ситуація під контролем», - зазначив Савченко.

Він підкреслив, що валютний ринок повинен працювати в умовах, що склалися. «Валютний ринок не можна закрити, фахівці це розуміють. Тому що кожен день проводяться господарські операції... Якщо НБУ включиться в такі ігри: закривати, відкривати (валютний ринок. - Ред.), крім як до дестабілізації, це ні до чого не призведе. Мені вчора сподобалася заява голови НБУ Ігоря Соркіна, який сказав, що Нацбанк працює в штатному режимі, жодних обмежень на платежі в іноземній валюті та в гривні не введено. Так і повинно бути», - заявив Савченко.

Також експерт наголосив, що людям не потрібно зараз вдаватися до екстремальних дій, зокрема до обміну коштів.

«Я не спрощую ситуацію, вона складна, але в принципі я згоден з першим віце-прем'єром Арбузовим, який вчора сказав, що на сьогоднішній день все знаходиться під контролем», - підсумував він.

Як раніше повідомляв ForUm, голова Національного банку України Ігор Соркін стверджує, що банківська система України буде працювати, і людям не варто турбуватися про збереження своїх заощаджень.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

200