Навесні в Україні яровими зерновими планується засіяти 8,7 мільйона гектарів, що на 300 тисяч більше, ніж під урожай цього року. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

Зокрема, зросте посів основної експортно орієнтованої культури - кукурудзи. Також розширяться посівні площі під соєю, оскільки попит на зовнішніх ринках на цю культуру також зростає.

«Ми опрацьовуємо попередню структуру посівних площ. Оскільки заключний звіт по озимим буде через кілька тижнів. Згідно з останніми даними по озимим, планується збільшити посівну площу під яровими культурами приблизно на 300 тисяч гектарів. В основному - за рахунок кукурудзи. Нею планується засіяти до 5,2 мільйона гектарів. А це більш ніж на 270 тисяч гектарів більше, ніж під урожай цього року», - зазначив міністр.

За словами Присяжнюка, також планується збільшити посів сої, оскільки на зовнішньому ринку попит на неї зростає. Так, сої планується посіяти до 1,5 мільйона гектарів. А це приблизно на 130 тисяч гектарів більше, ніж під час минулої весняної посівної. Крім того, планується дещо збільшити посів таких круп'яних культур, як просо і гречка.

Також очільник відомства додав, що планується скоротити площі під соняшником. Оскільки врожайність цієї культури зростає.

«В цілому ж навесні ярими зерновими прогнозується засіяти площу близько 8,7 мільйона гектарів. При цьому структура зернового клину під урожай наступного року буде коригуватися. Оскільки необхідно ще стежити за умовами перезимівлі озимих», - додав Присяжнюк.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

113