Прем'єр-міністр Таїланду Йінглак Чинават відмовилася йти у відставку на вимогу опозиції, повідомляє місцева газета The Nation з посиланням на телеконференцію глави уряду 2 грудня.

За словами Чинават, вимоги протестувальників суперечать конституції Таїланду. Глава країни підкреслила, що готова на переговори заради мирного вирішення політичної кризи.

Ввечері 1 грудня відбулася зустріч Чинават з лідером опозиції Сутхепом Тхаугсубаном. За її результатами він підкреслив, що дав Чинават два дні на те, щоб скласти повноваження. При цьому Тхаугсубан заявив, що просто відставки прем'єра і дострокових парламентських виборів буде недостатньо. Він поставив вимогу, щоб певна «народна рада» вибрала нового прем'єр-міністра. Більше того, глава опозиції відмовився від подальших зустрічей із владою до «перемоги народу», пише таїландська газета The Bangkok Post.

Тим часом у понеділок, 2 грудня, продовжилися зіткнення поліції з демонстрантами. Протестувальники знову намагалися прорватися в Будинок уряду (де знаходяться офіси прем'єр-міністра і членів кабінету міністрів), а також управління поліції Бангкока. Правоохоронні органи використовували сльозогінний газ і димові шашки для розгону демонстрантів. За деякими даними, поліція також застосувала гумові кулі, зазначає The Nation.

Акції протесту в Таїланді тривають з кінця листопада. Тільки за минулі вихідні, 30 листопада - 1 грудня, в результаті сутичок демонстрантів з поліцією загинули три людини, ще понад 100 отримали поранення, повідомляє Associated Press.

Більшість учасників вуличних акцій є представниками середнього класу, які підтримують опозиційну правоцентристську Демократичну партію. Вони вважають, що країною продовжує керувати повалений в 2006 році брат Йінглак Чинават - Таксин Чинават. Зараз він живе в еміграції, оскільки на батьківщині йому загрожує тюремне ув'язнення за звинуваченням у корупції та зловживанні владою.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

310