Міжнародний валютний фонд керується при видачі кредитів застарілими економічними і монетарними підходами, вважає прем'єр-міністр України Микола Азаров.

«МВФ керується дуже застарілими економічними підходами при видачі кредитів... Такі монетарні підходи застаріли. Такі умови не спрацювали ніде. Вони не спрацювали в Італії, Іспанії, Португалії, Греції, на Кіпрі. Греція взагалі шостий рік падає», - сказав Азаров в інтерв'ю «ТСН».

«Наприклад, у країни немає грошей - скорочуй витрати; не можеш заплатити борги - скорочуй бюджетних працівників, вчителів, лікарів; скорочуй заробітну плату, пенсію. Подивіться, що робиться в Греції: не можеш розрахуватися - 25% бюджетних працівників звільнено на вулицю; не можеш скоротити борги - скорочуй пенсії, зарплати. Я не хочу говорити про Грецію. Я хочу говорити про Україну», - цитує прем'єра «Інтерфакс-Україна».

На його думку, в Україні інша модель розвитку. «Нам вдається в умовах кризи забезпечувати невелике зростання. МВФ - клуб, який вносить туди свої платежі. Найбільший внесок США, але до складу входять Великобританія, Німеччина, Франція та інші країни Євросоюзу. І якби Європейський Союз захотів, як ми просили, не включати неприйнятні для нас умови надання кредиту, було б прийнято позитивне рішення», - заявив Азаров.

Прем'єр нагадав, що МВФ напередодні саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі надіслав листа владі, в якому були враховані всі неприйнятні для України вимоги для отримання кредиту.

«Тому, коли ми отримали листа, стало ясно, що ми кредиту не отримаємо. Якщо ми не отримаємо кредит МВФ, у нас реально падає торговельно-економічний оборот з Росією і доходи бюджету, наші люди залишалися без роботи. Таким чином, треба було взяти паузу, вирішити наші питання», - сказав Азаров.

Нагадаємо, 29 листопада Президент України Віктор Янукович взяв участь у ранковому засіданні саміту «Східного партнерства», на якому Угоду про асоціацію підписано не було.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1756