Щорічно 1 грудня згідно з рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) та рішенням Генеральної асамблеї ООН, прийнятими у 1988 році, відзначається Всесвітній день боротьби з синдромом набутого імунодефіциту (World AIDS Day).

Ідея проведення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом була запропонована Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Вперше цей день відзначався 1 грудня 1988 року після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я країн світу прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІДу.

Дата була встановлена для того, щоб привернути увагу світової громадськості до розповсюдження ВІЛ-інфекції, яка прийняла масштаби глобальної пандемії, що розповсюджується по всіх регіонах світу.

У 1996 році ООН ініціювала створення Об'єднаної програми ООН з проблем ВІЛ/СНІДу (Joint United Nations Programme on HIV/AIDS, UNAIDS), яка об'єднує як спонсорів цього спільного проекту шість (зараз - 11) всесвітніх організацій, серед яких Дитячий фонд ООН, Програма розвитку ООН (ПРООН), Фонд ООН з питань народонаселення; Організація ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО), Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), Всесвітня продовольча програма, Комітет ООН у справах жінок, Всесвітній банк та ін.

У 2010 році UNAIDS оголосила про створення Комісії високого рівня щодо запобігання розповсюдження вірусу імунодефіциту. Головне завдання нового представницького органу - з допомогою впливових людей зі світу політики, бізнесу, спорту «координувати зусилля з підтримки ефективних програм профілактики ВІЛ».

Щороку Всесвітній день боротьби зі СНІДом проводиться під різними девізами, які відображають існуючі в даний момент нагальні проблеми.

У 2011 році темою Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом була названа тема «У напрямку до мети «нуль» - нульове число нових випадків інфікування, нульова дискримінація і нульове число смертей, пов'язаних зі СНІДом.

Кампанія, що проводиться під егідою ООН, триватиме до 2015 року.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України затвердив Національну програму протидії ВІЛ/СНІДу в Україні на 2014-2018 роки.

За матеріалами: РІА «Новости»,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

500