Генеральна прокуратура України почала перевірку всіх обставин подій на Майдані Незалежності у Києві в ніч з 29 на 30 листопада 2013 року.
 
Про це, зокрема, йшлося на нараді під головуванням генпрокурора Віктора Пшонки та за участю міністра внутрішніх справ, голови Служби безпеки, заступників генпрокурора і керівників окремих структурних підрозділів ГПУ, повідомили Forum'у в прес-службі відомства.
 
 
Пшонка підкреслив, що мирні акції не можуть мати такого закінчення. «Тому, хто і якою мірою винен у нічних подіях, обов'язково буде встановлено», - заявив він.
 
 
«Люди на Майдані перебували законно. Це їхнє конституційне право, і завдання правоохоронних органів полягало в першу чергу в тому, щоб забезпечити реалізацію цього права», - сказав глава відомства.
 

Генпрокурор підкреслив, що кожна хвилина тих подій буде ретельно розслідувана.

«Якщо відбулися сутички, є постраждалі - значить, був порушений Закон. Насамперед, я вимагаю розслідування правомірності застосування спецзасобів співробітниками правоохоронних органів і перевірки інформації міліції щодо провокаційних дій окремих груп людей, які були за спинами мирних громадян», - зазначив Пшонка.

Також генпрокурор повідомив, що слідчі дії розпочалися 30 листопада.

«Вже порушено кримінальні провадження за фактами подій, які призвели до силового протистояння людей на Майдані в ніч з 29 на 30 листопада. Діям всіх учасників буде дана правова оцінка, і будуть встановлені всі люди, які постраждали внаслідок сутичок», - сказав Пшонка.

Генпрокурор вимагає об'єктивних результатів службових перевірок, які почалися в МВС за дорученням ГПУ.

Як повідомляв ForUm, у Києві 30 листопада близько 4:00 бійці спецпідрозділу «Беркут» розігнали євромайдан на Майдані Незалежності. При цьому були затримані і доставлені в Шевченківське районне відділення міліції 35 учасників акції. За даними лікарів, за медичною допомогою звернулися 35 людей, 7 з них були госпіталізовані.

21 листопада Кабінет Міністрів України вирішив призупинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію між Україною, Євросоюзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами. У зв'язку з цим у містах країни проходили акції на підтримку євроінтеграції.

За фактом перевищення службових повноважень міліціонерами в ніч на суботу на Майдані Незалежності відкрито кримінальне провадження.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

536