Минуло 22 роки з часу проведення першого референдуму в Україні, але народ так і не став повноправним господарем в країні, впевнений лідер Громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук. Про це політик написав у своєму блозі на сайті «Кореспондент».

Медведчук шкодує, що референдум 1991-го став не тільки першим в історії незалежної України, але й останнім: «Квітневий референдум 2000 року, на якому громадяни підтримали всі винесені на голосування пропозиції щодо заснування найвищої державної влади, по суті досі не завершено! Народні депутати кількох скликань протягом 13 років тримають під сукном рішення про імплементацію його результатів».

Нагадаємо, 1 грудня 1991 року в Україні відбувся референдум, на який було винесено одне питання - «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?». У голосуванні взяли участь 84,18% громадян, які мають право голосу. Акт проголошення незалежності України підтримали 90,32% виборців. Таким чином, проголошення незалежності України було підтверджене всенародним волевиявленням.

На думку Медведчука, в наступні роки влада не дала можливості громадянам висловити свою думку щодо членства України в НАТО у 2006-му, ні щодо вибору зовнішньоекономічного вектора інтеграції в 20013-му. «Сьогодні влада продовжує боротьбу з народовладдям. Діяльність ініціативних груп щодо проведення референдуму блокується під різними приводами, хоча громадяни вимагають розглянути стратегічне надважливе для майбутнього країни питання», - написав автор блога.

Крім того, юристи Руху «Український вибір» розробили проекти змін до Конституції України і закону «Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою», які дозволять реалізувати право народу на безпосереднє управління країною. «Український вибір» обов'язково доб'ється того, щоб референдум як форма волевиявлення з найбільш значущих державних питань, а також беззаперечне виконання волі народу стали невід'ємними умовами життєдіяльності держави», - стверджує лідер «Українського вибору».

Він підкреслив, що влада повинна належати народу. «Це - основний принцип демократії і запорука становлення України як вільної, успішної, конкурентоспроможної і процвітаючої держави», - резюмував Віктор Медведчук.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

635