Україна і Європейський союз не підписали на саміті «Східного партнерства» Угоду про асоціацію.

Проте, як заявив на пленарному засіданні саміту Президент України Віктор Янукович, європейський вибір залишається для України стратегічним напрямом цивілізаційного розвитку, зміцнення місця і ролі країни в сучасному конкурентному світі.

За словами Глави держави, вимушена пауза в процесі укладення Угоди про асоціацію з Євросоюзом не означає припинення вкрай необхідних для країни євроінтеграційних реформ.

Президент підкреслив, що для України Угода про асоціацію з ЄС є детальним планом комплексної модернізації згідно з європейськими цінностями і стандартами.

Він також підтвердив наміри України в найближчій перспективі підписати Угоду.

Глава держави звернув увагу, що Україна сьогодні має, в тому числі у зв'язку з новими торговельно-економічними обставинами, готуватися не тільки до своєчасної імплементації Угоди про асоціацію, але і до мінімізації негативних наслідків початкового періоду, які, безумовно, відчують на собі найменш захищені верстви українців.

Також Янукович запропонував європейським політикам провести тристоронні переговори між Україною, ЄС і Росією.

Днем раніше, виступаючи у Вільнюсі під час бізнес-форуму в рамках саміту «Східного партнерства», перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов підкреслив, що Україна залишається вірною євроінтеграційному курсу. «Ніякого повороту в політиці України немає. Україні потрібна Європа, європейський курс», - сказав він.

У свою чергу представники Євросоюзу зазначили, що двері для України залишаються відкритими.

Так канцлер Німеччини Ангела Меркель підкреслила, що від самого Києва залежить, коли він буде готовий зробити крок уперед.

А високий представник ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Кетрін Ештон підкреслила, що Україна повинна сама вирішувати, коли буде підписано угоду про асоціацію. «Я сподіваюся, її європейський прогрес буде настільки швидким, наскільки це можливо», - сказала вона.

У заключній декларації «Східне партнерство: шлях вперед», прийнятій за підсумками Вільнюського саміту, зазначається, що сторони взяли до уваги позиції один одного, і всі так само віддані зобов'язанням підписати Угоду про асоціацію.

Які перспективи тепер очікують Україну, ForUm запитав у політиків та експертів:

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1524