Європейський Союз і Україна залишаються віддані зобов'язанням підписати Угоду про асоціацію. Про це, як повідомляє кореспондент Forum'у з Вільнюса, сказано в заключній декларації саміту «Східного партнерства» (СП). Документ називається «Східне партнерство: шлях вперед» і він фіксує, що сторони взяли до уваги позиції один одного.

«Учасники саміту підкреслюють, що майбутня ефективна імплементація угод про асоціацію, і, де це необхідно, глибокої і всеосяжної ЗВТ, що супроводжується реформами, наблизить країни до європейського законодавства і стандартів, що в свою чергу призведе до поступової економічної інтеграції партнерів у внутрішній ринок Євросоюзу, і тому створить спільний економічний простір», - наголошується в документі.

На наступному саміті СП сторони мають намір розглянути можливі подальші кроки, які можуть бути зроблені щодо економічної інтеграції з метою створення економічного простору у світлі імплементації відповідних частин декларації та угод про асоціацію, включаючи ЗВТ. У зв'язку з цим Єврокомісія пропонує провести глибоке вивчення питання до наступного саміту.

Учасники саміту погодилися з тим, що таке амбітне довгострокове бачення асоціації між партнерами та ЄС є бажаним і зробить свій внесок у довгострокову мету побудови широкого загального простору економічного благополуччя, яке буде базуватися на правилах ВТО і суверенному виборі всієї Європи та за її межами.

Крім того, відмічено рішення українського уряду тимчасово призупинити процес підготовки підписання Угоди про асоціацію та глибоку і всеосяжну ЗВТ. Вони також відмітили безпрецедентну публічну підтримку політичної асоціації та економічної інтеграції України з ЄС.

При цьому Україна і ЄС взаємно підтвердили зобов'язання підписати Угоду на основі рішучих дій і відчутного прогресу у 3-х сферах, зазначених на саміті «Україна-ЄС» у 2013 р.

Нагадаємо, сьогодні, 29 листопада, Президент України Віктор Янукович взяв участь у ранковому засіданні саміту «Східного партнерства», на якому Угоду про асоціацію підписано не було.

Янукович заявив, що Україна очікує кроків назустріч від держав-членів Європейського Союзу в реалізації програми фінансово-економічної допомоги.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

264