Україна вирішила оголосити про європаузу, виходячи з національних інтересів країни. Про це в кулуарах Громадського форуму «Євразійська економічна інтеграція: досягнення і проблеми» українським журналістам сказав Уповноважений уряду України з питань співпраці з РФ, державами-учасниками СНД, ЄврАзЕс та іншими регіональними об'єднаннями Валерій Мунтіян, передає кореспондент Forum'у з Казані.

«Україна рухається, виходячи зі своїх національних інтересів. Європауза була оголошена, тому що були виявлені загрози для української економіки, яких раніше не бачили. Ми сказали про це Європі, ніякої компенсації нам не обіцяли. Нам необхідні певні ресурси для переходу на європейські норми. Витрати будуть дуже великі. Ми повинні були б закривати виробництва, адже на ринок зайдуть транснаціональні компанії. Мова йде про виживання нашої країни», - сказав Мунтіян.

На уточнююче запитання журналістів про те, чому Кабмін ухвалив таке рішення через рік після початку підготовки до євроінтеграції, Мунтіян відповів: «Цілий рік Кабмін прораховував вигоди і втрати від Угоди. Були певні обіцянки з боку ЄС, і це не секрет. Але перед самим підписанням став відомий текст Угоди, чомусь англійською мовою, без перекладу на українську, ми прорахували всі ризики і заявили про них, а у відповідь - мовчання. У влади завжди було дві думки щодо того, чи варто Україні підписувати Угоду. Але стратегічний вибір України в бік євроінтеграції не змінюється».

Також він зазначив, що Україна активізує співпрацю з РФ у сферах енергетики, транспорту, авіабудування, космічної галузі і в питанні створення зернового пулу. «Під час переговорів Азарова та Медведєва ці питання обговорювалися. Створені консультаційні групи, які шукатимуть взаємовигідні інструменти співробітництва. Нам не можна зривати технологічні ланцюжки», - додав він.

Нагадаємо, на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі Україна і ЄС не підписали Угоду про асоціацію.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

164