Цього року позитивна тенденція дедоларизації триває: за 10 місяців поточного року рівень доларизації депозитів знизився на 5% - до 38,6%. Про це в ефірі телеканалу «24» заявив начальник управління стратегії грошово-кредитної політики генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України Володимир Лепушинський.

«Це відбувається переважно завдяки тому, що вкладники вважають за краще заощадження саме в національній валюті. З початку поточного року за 10 місяців вкладення фізичних осіб у національній валюті зросли на 33%, в той час як в іноземній - лише на 2%. Якщо говорити про абсолютні цифри, то це 64 млрд грн в порівнянні з 2 млрд гривень в іноземній валюті», - сказав він.

Експерт констатує, що підвищення довіри до гривні є найбільш природним та ефективним способом дедоларизації економічних відносин в Україні.

«Громадяни не беруть на себе зайвих валютних ризиків, це убезпечує їх фінансовий стан, а також фінансовий стан банків. Також це сприяє фінансовій стабільності в Україні в цілому», - додав він.

Також Лепушинський підкреслив, що НБУ стимулює банки залучати свої ресурси саме переважно в гривнях.

Він нагадує, що з 2008 року норми обов'язкового резервування для банків з вкладами в національній валюті зберігаються на нульовому рівні, в той час як по депозитах, залученими в іноземній валюті, вони поступово підвищуються.

Між тим фінансист підкреслив, що вже більше півтора року приріст індексу споживчих цін зберігається на мінімальних рівнях, що також підвищує довіру до гривні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

203