Національний банк проводить роботу з розширення числа банків-учасників Національної системи масових платежів, яка нещодавно була модернізована і переведена на міжнародні стандарти. Вже зараз це дозволить розширити функціональність платіжних карток системи НСМЕП, впровадити на їхній базі новітні розрахункові технології, розповів в ефірі телеканалу «Рада» Станіслав Широчин, директор Департаменту технологій роздрібних платежів Національного банку України.

«НСМЕП розвивається, сьогодні це повноцінна платіжна карта. Зараз ми розробляємо мобільний інструмент, який дозволить здійснювати платежі за допомогою мобільних телефонів. Ми працюємо над новими продуктами, ми повинні дати банкам технологічні платформи, на яких вони побудують свої продукти для клієнтів. І тут у нас є багато цікавих пропозицій для банків. Що стосується завершення пілотного проекту (експлуатації оновленої НСМЕП - Ред.), ми розраховуємо, що вже в першому кварталі 2014 року ми побачимо стійке зростання цієї системи», - сказав Широчин.

Представник регулятора зазначив, що система створена з великим запасом потужності і зараз ведеться робота із залучення нових банків-учасників. У НБУ підкреслюють, що приєднання будь-якого банку до НСМЕП не потребуватиме додаткового переобладнання, перепрограмування або зміни бізнес-моделі банку-емітента карток, оскільки НСМЕП працює на основі загальноприйнятих відкритих міжнародних стандартів. Крім того, обслуговування розрахунків у системі НСМЕП обійдеться банкам, і, відповідно, їхнім клієнтам в 2-4 рази дешевше, ніж робота з міжнародними платіжними системами.

Нагадаємо, Національний банк модернізував державну платіжну систему на базі відкритих міжнародних стандартів і впровадив Центральний маршрутизатор і розрахунково-кліринговий центр, який є технологічною платформою для обробки міжбанківських операцій по пластикових картах. У НБУ очікують, що через систему НСМЕП буде обслуговуватися близько 40-50% всіх транзакцій всередині країни, що здійснюються з допомогою пластикових карток. На сьогоднішній день до центрального маршрутизатора підключилися Ощадбанк, Укрексімбанк, Дельта Банк, Укргазбанк, Хрещатик та Імексбанк. Розглядаються заявки інших банків, які зможуть підключатися до Центрального маршрутизатора без додаткових витрат.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

196