Питання укладення Угоди про асоціацію з ЄС спочатку обговорювалося лише на рівні політиків, а не економістів та експертів, що не тільки завело процес у глухий кут, але й створило невиправдані очікування в суспільстві. Про це заявив політичний експерт Володимир Цибулько під час телемарафону «Європейський час», присвяченого європейській інтеграції, на Першому Національному.

Взята зараз урядом пауза у підготовці підписання асоціації, на думку експерта, допоможе перенести переговори на рівень експертів, а також дасть Україні необхідний час на пошук ресурсів для модернізації. Інакше Україна в ЄС потрапить у статусі «бідної сестри».

«Замість вузькосегментного діалогу професіоналів, політики чомусь вчепилися за цінності і заразили суспільство вірусом невиправданого євроромантизму. Фактично, суспільству мало не запропонували готову національну ідею. Але ж просте перемикання тумблера ще не перетворює примату в людину. Політики настільки заразили суспільство євроінтеграційною ідеєю, що люди очікують буквально наступного дня після Вільнюського саміту абсолютно нових якісних змін. Всі думають, що наступного дня суспільство прокинеться іншим: воно буде ситим, чесним, закони працюватимуть, суди будуть судити належним чином. Адже йдеться не просто про структурні зміни, а про перехід в інший технологічний устрій. Тому Україні потрібні час і ресурси для модернізації. Нам потрібен час на пошуки цих ресурсів», - сказав Цибулько, підтримуючи рішення взяти паузу у питанні підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

На думку політолога, Україні не потрібно рватися в міжнародні об'єднання будь-якою ціною, а потрібно завчасно прораховувати наслідки такої інтеграції, що можуть зробити не політики, а тільки експерти.

«Насправді цей умовний демарш Кабінету Міністрів (щодо призупинення підготовки асоціації. - Ред.) лише переводить діалог з Євросоюзом на професійний рівень. І дякувати Богу, що ця професійна розмова почалася зараз, до підписання асоціації. У нашій новітній історії є гіркий досвід приєднання до Всесвітньої торгової організації, який нас чогось навчив», - сказав Цибулько.

У той же час експерт зазначив, що модернізація всіх сфер суспільного життя і економіки, час на яку нам дала відстрочка асоціації, дозволить Україні і її громадянам на рівних приєднатися до ЄС і витягти з такого кроку реальні вигоди.

«У чому цінність Євросоюзу для нас і чому ми ніколи не віддалимося від нього? Тому що стандарти, логіка поведінки, верховенство права - це все було уроком для країн, які на наших очах ставали успішними. Давайте подивимося: за 15 років успішними стали Туреччина, яка вже майже 50 років стоїть на порозі Євросоюзу, і Польща. Але перед нами є й інший досвід. Посол Великобританії відкрито заявляє, що його країна не має наміру підтримувати слабкі економіки. Британія відкрито заявляє про необхідність створення бар'єрів всередині самого ЄС. Мігранти з Болгарії та Румунії вже стомлюють центральну й особливо західну Європу. В українців є страх перетворитися при дуже швидких темпах зближення з ЄС у чергових болгар і румунів, стати тягарем для Євросоюзу. Нам це не потрібно», - резюмував політолог.

Як раніше повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів України вирішив призупинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію між Україною, Євросоюзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

255