Люди, які мітингують на Майдані Незалежності проти призупинення процесу підписання Угоди про асоціацію з ЄС, не читали її тексту, заявив під час телемарафону «Європейський час», присвяченого європейській інтеграції, на Першому Національному директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології політолог Михайло Погребинський.

«Я запитав у тих, хто стоїть на Майдані, що ви знаєте про той документ, який, на вашу думку, повинен підписати Президент. Як виявилося, уява абсолютно дика: люди не розуміють, про що йдеться в цьому документі. Вони кажуть, що хочуть бути частиною Європи. Але для цього треба виходити на Майдан і просити, припустимо, щоб парламент прийняв нормальний закон про тендерні закупівлі», - сказав він.

Експерт зазначив, що 9 років тому, і сьогодні на Майдан вийшли люди, яким щось не подобається у владі, але подобається Європа.

«Це нормально, але не забувайте, що це приклад так званої делегованої демократії. От якщо Майдан розійдеться і комусь з нинішніх політиків доручить зробити хороше, то ефект від цього буде нульовим, - додав він. - Крім того, мені здається, що ті, хто говорить, мовляв, туди вийшла молодь, готова взяти на себе відповідальність, абсолютно не праві. Вона не може взяти відповідальність, їй потрібно вчитися».

На думку Погребинського, якби учасники мітингу читали текст Угоди про асоціацію, то зрозуміли б, що вона моментального ефекту не принесе.

«Асоціація з ЄС вимагає величезного перехідного періоду, щоб змінити наші ринки. Це не робиться швидко, не за рік, два або п'ять», - резюмував він.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

319