Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький заявив, що Україна планує утримати обсяг транзиту російського газу через свою територію на рівні 90 млрд кубометрів на рік. Про це Ставицький заявив журналістам у кулуарах бізнес-форуму країн «Східного партнерства» у литовській столиці.

«У нас цього року буде більше транзиту, ніж торік. Торік було близько 82 мільярдів кубометрів, а наступного року спробуємо тримати на тому ж рівні, що і в цьому році - 90 мільярдів кубометрів і вище», - сказав він, повідомляє «УНІАН».

«Для нас транзит має чимале значення, і ми хотіли б домовитися з російською стороною, щоб його обсяги не йшли вниз», - сказав міністр.

Експерти оцінюють пропускну спроможність української газотранспортної системи на рівні 120-150 мільярдів кубометрів газу на рік, але в останні роки, з введенням альтернативних маршрутів і зі зниженням закупівлі російського газу Україною, рівень транзиту також знижувався.

Нагадаємо, 15 листопада прем'єр-міністри України і Росії Микола Азаров і Дмитро Медведєв підтвердили зобов'язання щодо транзиту газу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2524