Україні не варто вибирати лише одного зовнішньополітичного партнера: Європейський союз чи Митний союз. Про це в кулуарах Громадського форуму «Євразійська економічна інтеграція: досягнення і проблеми» в Казані (РФ) сказав журналістам народний депутат України (ПР) Андрій Пінчук, передає кореспондент Forum'у.

«Для України погано вибирати тільки одну сторону (ЄС чи МС. - Ред.). Потужні економічні і культурні зв'язки є і там, і там. Це все треба зберегти і примножити. Географічно Україна розташована в місці, що є перехідним від Європи до Азії. Гріх не скористатися такою можливістю. На базі України необхідно об'єднати зусилля обох сторін», - сказав Пінчук.

Він нагадав, що сама Росія заявляє про те, що планує стратегічне співробітництво з ЄС.

«Немає ніякого напруження пристрастей, пов'язаного з вибором однієї сторони, як вважають на Майдані. Про свої євроінтеграційні прагнення Україна заявила ще кілька років тому. Питання в тому, якою ціною ми станемо частиною Європи. І будемо чесні: мова про вступ до ЄС на саміті у Вільнюсі не йшла. Говорили тільки про підписання економічного документа. Ми не бачимо проблеми у співпраці з МС, оскільки це не закриває нам шлях у Європу. Тим більше, що український народ заявив про свої бажання», - зазначив він.

При цьому політик додав, що всі так звані «єврозакони» приймалися не заради ЄС, а заради розвитку самої України. «Це велика помилка думати, що ми щось робили для Європи. Ми робили це для впровадження європейських стандартів та цінностей. Але не всі цінності, які є в ЄС, ми поділяємо. Нічого не робилося даремно», - повідомив Пінчук. Також, за його словами, у зв'язку з європаузою України і в нашій країні, і в ЄС забули про проблему Тимошенко. «Ще за 2 тижні до заяви Азарова в парламенті з'явилася інформація, що її питання знято з порядку денного у переговорах між Україною та ЄС», - запевнив він.

Як раніше повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів України вирішив призупинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію між Україною, Євросоюзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами.

Кабінет Міністрів ініціював створення тристоронньої комісії з участю Європейського Союзу та Російської Федерації.

Представник глави дипломатії ЄС Кетрін Ештон заявила, що Євросоюз готовий обговорювати торговельне та економічне співробітництво з Росією.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

290