Сьогодні починається Різдвяний (або Пилипівський) піст. Православні його ще називають Чотиридесятницею, оскільки піст триває 40 днів - до самого світлого свята.

Посту можуть не дотримуватися хворі, літні люди, вагітні, діти і люди, зайняті на важкій фізичній роботі.

Правила дотримання постів кожен повинен порівняти зі своїми силами, зі ступенем своєї підготовки. Піст - це аскетичний подвиг, що вимагає підготовки і поступовості. Люди, які зважилися на цей подвиг спонтанно, починають постувати надто суворо, швидко стають дратівливими, а це вже точно не є благодійством. Найчастіше такі люди припиняють постити вже на другий-третій день.

Кожна людина сама повинна визначити, скільки їй потрібно їжі і пиття, потім потроху треба зменшувати кількість. Однак доводити себе до виснаження не варто. Бажаючі дотримуватися посту повинні порадитися з досвідченим духівником, розповісти йому про свій духовний та фізичний стан, і попросити благословення на проходження посту.

Спочатку Різдвяний піст тривав усього сім днів, але у 1166 році за рішенням патріарха Луки Хрисоверга він став у православ'ї сорокаденним. Основне призначення посту - щоб у свято Різдва люди могли «з чистими серцем, душею і тілом зустріти Сина Божого».

Варто пам'ятати, що в період з 2 по 6 січня піст посилюється. У ніч з 6 на 7 січня зі сходом першої зірки піст закінчується.

За матеріалами: «Комсомольська правда в Україні»,


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

391