Член місії Європарламенту, екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський визнав, що Європейський Союз у переговорах з Україною щодо Угоди про асоціацію недостатньо врахував російський фактор.

В інтерв'ю польському телеканалу TVN24 він зазначив, що Євросоюз «проігнорував те, що було очевидно протягом багатьох років».

«Те, що для Путіна, для Росії питання України абсолютно принципове, щоб вони використали усі способи для утримання Києва. Тому що Україна потрібна як складова частина Митного союзу та Євразійського союзу, що є метою Путіна», - цитує Кваснєвського «Інтерфакс-Україна».

Європейці, за його словами, «занадто довго жили в переконанні, що прагнення українців настільки сильні, що не припустили можливість іншого варіанту».

Кваснєвський зазначив, що, можливо, було помилкою ЄС односторонньо зосередитися на звільненні Юлії Тимошенко.

У той же час він стверджує, що «Євросоюз не здався в справі України і шукає «план Б». «Я застерігаю від перекреслення всієї справи... Мудрість Європейського Союзу повинна бути в тому, щоб зараз проаналізувати ситуацію і знайти інструменти, які переконають українців», - заявив він.

«Наша пропозиція має бути виразною пропозицією короткострокової допомоги для України, - сказав Кваснєвський, відмітивши важливість повернутися до переговорів. На його думку, важливо визначитися, «що ми можемо запропонувати Україні?».

За його словами, гроші для України - «більше десяти, можливо, 20 мільярдів євро - сума прийнятна для ЄС, який для допомоги Греції видав набагато більше - сотні мільярдів євро».

Нагадаємо, раніше представник Моніторингової місії Європарламенту, колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський повідомив, що вважає запізнілою реакцію Європейського Союзу на економічний тиск Російської Федерації на Україну.

21 листопада Кабінет Міністрів України вирішив призупинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію між Україною, Євросоюзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами.

У зв'язку з цим у Києві, а також в інших містах країни, проходять безстрокові акції на підтримку європейської інтеграції України.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

340