У період новорічних свят українці почнуть масово продавати долари, чим обов'язково скористаються обмінні пункти, як завжди, знизивши курс «зеленого», щоб купити його дешевше, прогнозує президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Наразі курс долара знаходиться на рівні 8,2 грн. Але в кінці року знизиться до 8,0-8,1 грн/$. Зараз валютні спекулянти хочуть вичавити із ситуації по максимуму, оскільки розуміють, що в кінці року зростає пропозиція з продажу валюти, і так довго продавати її буде неможливо», - сказав Охріменко.

Експерт додав, що зараз валютні спекулянти, користуючись певною політичною напруженістю, спробують заробити на панікерах, які підуть купувати валюту, внаслідок чого готівковий долар може тимчасово підвищитися до 8,25 грн, але ближче до новорічних свят курс у будь-якому випадку «просяде».

Охріменко додав, що зацікавлені спекулянти і політики намагаються регулярно лякати людей обвалом гривні, але всі ці прогнози в останні роки не збуваються.

«З початку року окремі політики й експерти лякали українців девальвацією гривні. Але ці страшилки виявилися на практиці вигадкою. Справді протягом року курс долар/гривня коливався в діапазоні близько 1,8%. Але назвати це обвалом, а тим більш суттєвою девальвацією, було б явною помилкою», - сказав експерт.

Нагадаємо, раніше керівник аналітичного підрозділу «Альфа-Банк Україна» Олексій Блінов також говорив, що до новорічних свят курс долара знизиться через значні обсяги його продажу з боку населення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

223