Президент Польщі Броніслав Коморовський заявляє, що європейська сторона помилилася в оцінці проблеми у відносинах між Європейським Союзом і Україною і не втрачає надії на підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі.

«Брюссель зробив помилку в оцінці проблеми у відносинах між ЄС і Україною. Не є нею Тимошенко (екс-прем'єр Юлія Тимошенко. - Ред.). Проблемою є політика тиску і шантажу, який по відношенню до України застосував її східний сусід. На те не може бути згоди західного світу. Не так вирішуються питання стратегічного рівня. Вибір України між Сходом і Заходом має бути її суверенним вибором», - заявив глава польської держави у інтерв'ю «Газеті Виборчій», опублікованому в середу.

При цьому на запитання, чи немає у нього ілюзій, що саміт у Вільнюсі все ще може привести до прориву у вирішенні «українського питання», Коморовський відповів: «Надія помирає останньою». «Настав важливий момент для визначення стратегії західного світу в питаннях не лише України, але і всіх країн між Заходом і Сходом. Ми повинні підтримувати волю до розширення області прав людини і демократичних цінностей на схід», - додав він.

У той же час, за словами польського президента, «вже сьогодні потрібно думати про те, що робити, після саміту у Вільнюсі». «Ми будемо працювати над мудрою і сильною реакцією Європейського союзу на російський диктат по відношенню до України. Польща абсолютно не може відмовитися від підтримки України, відрікатися від пошуку гідного для неї місця в Європі... Українці переконані в необхідності зближення з Євросоюзом, а вперті держави Євросоюзу - в необхідності підписання Угоди про асоціацію з Україною. Наразі тверда позиція президента Путіна збільшує шанси на формулювання монолітної позиції країн Євросоюзу і солідарних дій на користь України після саміту», - зазначив Коморовський, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Допомагає в цьому і позиція Юлії Тимошенко, яка сьогодні підтверджує, що єдиним шансом на вирішення «проблеми Юлії Тимошенко» є підписання Угоди про асоціацію. Тобто, змінює логіку дій у багатьох країнах Євросоюзу», - додав він.

Коморовський зазначив, що не поділяє думку, що президент України Віктор Янукович з самого початку не був налаштований на підписання Угоди про асоціацію з ЄС, а заява про євроінтеграцію була грою з метою зміцнення позицій у переговорах з Росією.

«Я не повністю поділяю цю точку зору. З моменту набуття незалежності Україна завжди лавірувала між інтеграцією із Західною Європою і Сходом. Нинішній президент також так чинить, шукає вигоди для своєї країни. З тією лише різницею, що сьогодні Україна може проґавити свій історичний шанс. Нашою відповіддю на лавірування повинна бути демонстрація переваг вигоди від інтеграції з Заходом», - зазначив він.

При цьому президент Польщі зазначив, що «українська влада, схоже, продовжить політику виляння між Сходом і Заходом, що називається в Україні «багатовекторністю», і реалізовувалася усіма попередніми урядами».
«Українцям ми бажаємо всього найкращого. Достатньо простежити статистику. У 1990 році національний дохід на одного жителя в Польщі і Україні був порівнянний. Після більш ніж двадцяти років у Польщі дохід утричі вищий. Це найкращий аргумент, для чого варто проводити реформи, зв'язуватися з ЄС і взяти її стандарти. Це чудово розуміють молоді українці, які їздять у різні європейські країни, це відчувають сотні тисяч українців, які приїжджають до Польщі. Вибір західного напрямку означає прийняття демократичних принципів і необхідність проведення складних господарських реформ, а альтернативою є авторитарні уряди і слабомодернізована економіка», - зазначив Коморовський.

Нагадаємо, раніше представник Моніторингової місії Європарламенту, колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський заявив, що вважає запізнілою реакцію Європейського Союзу на економічний тиск Російської Федерації на Україну.

21 листопада Кабінет Міністрів України вирішив призупинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію між Україною, Євросоюзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами.

У зв'язку з цим у Києві, а також в інших містах країни, проходять безстрокові акції на підтримку європейської інтеграції України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

274