Фінансова допомога Росії може, з одного боку, підтримати слабку економіку України, а з іншого - зміцнити курс гривні.

Про це йдеться в аналітичному огляді експертів Райффайзен банку Аваль.

«У короткостроковій перспективі тісна співпраця з Росією, в тому числі істотна пряма або непряма фінансова підтримка, виглядають вигідними для слабкої української економіки, у тому числі щодо стабільності обмінного курсу. Крім того, знімається ризик повномасштабної торгової війни з Росією», - зазначили вони.

Експерти вважають, що на тлі передбачуваного дефіциту зовнішнього фінансування наступного року допомога Росії зможе підтримати стабільність в економіці.

«За нашими оцінками, у 2014 році Україна може зіткнутися з дефіцитом зовнішнього фінансування в розмірі $7-10 млрд. Таким чином, якщо країна отримує зовнішню підтримку майже такого ж розміру (тобто кредити з Росії, можливо, гроші з Китаю, більш низьку ціну за газ), вона може надати підтримку економічній стабільності», - додають аналітики.

На їхню думку, у випадку розгортання такого сценарію обмінний курс гривні залишатиметься приблизно на нинішньому рівні.

У той же час, експерти не очікують моментального впливу цих коштів на реальний сектор економіки. На їхню думку, ефект буде досягнутий наступного року.

Нагадаємо, що раніше заступник голови банку «Контракт» Павло Крапівін заявив, що нормалізація відносин з Росією стане позитивним сигналом для стабільності гривні.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

156