За січень-жовтень 2013 року загальний обсяг депозитів юридичних і фізичних осіб збільшився на 80 млрд грн, або на 14 %. Зокрема, кошти, залучені від фізичних осіб, зросли на 65 млрд грн (на 18%), а від юридичних осіб - на 15 млрд грн (на 7%), йдеться в прес-релізі Національного банку України.

Варто зазначити, що і юридичні, і фізичні особи надавали перевагу депозитам у національній валюті. Так, за 10 місяців поточного року зростання коштів населення в банках більш ніж на 90% було забезпечено нарощуванням вкладів у національній валюті, а за коштами юридичних осіб приріст відбувся за рахунок вкладів у національній валюті.

Приріст депозитної бази банків забезпечений переважно за рахунок збільшення кількості довгострокових вкладів, питома вага яких у загальному обсязі депозитів юридичних і фізичних осіб зросла на 5,6 процентного пункту - майже до 42%. Основною складовою довгострокових депозитів є кошти населення.

«На сьогоднішній день населення віддає перевагу довгостроковим вкладам, які складають більше половини загального обсягу коштів, залучених від фізичних осіб», - розповів заступник голови НБУ Олексій Ткаченко.

Нагадаємо, для банків депозитні кошти є одним з основних джерел ресурсної бази, яка використовується ними для проведення активних операцій, переважно кредитування.

Згідно з повідомленням, вже третій рік поспіль банківський сектор України демонструє стабільні показники розвитку. Збільшуються обсяги активних операцій банків, зокрема кредитування, поліпшується якість кредитного портфеля, зростає капітал банківської системи. Переважна більшість - 90% - банків працює прибутково.

«Ці показники свідчать про стабільність вітчизняної банківської системи та зміцнення довіри до неї, що підтверджується постійним зростанням обсягів коштів, залучених банками від населення», - зазначив Ткаченко.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

173