Україна має намір і надалі знижувати обсяги закупівлі російського газу, оскільки країні невигідно закуповувати паливо за існуючою високою ціною. Про це під час інтерв'ю провідним українським телеканалам заявив Президент України Віктор Янукович.

«Нам просто невигідно закуповувати газ за такою ціною. Ми будемо робити все, щоб скорочувати обсяги купівлі газу», - сказав Президент.

При цьому він підкреслив, що перспектива скорочення закупівель газу в Росії - реальна. «Ми скорочуємо весь час обсяги споживання, і перспектива подальшого скорочення - реальна. Ми диверсифікуємо газовий ринок, і ми отримуємо газ не тільки з Росії, і з Європи. Росія це добре розуміє, і Росія переконалася в тому, що той шлях, який ми обрали, - ми від нього не відступимо», - сказав Янукович.

При цьому він звернув увагу, що Україна готова створити для Росії такі умови, щоб їй були невигідні постачання газу за високою ціною, повідомляє «УНІАН».

«Росія сьогодні втратила в Україні близько 18 млрд кубометрів ринку газу. І втративши обсяги газу, втративши український ринок, вона теж зазнає сьогодні збитки. Росії невигідно втратити такий величезний ринок. Тому ми в дискусії знаходимося досить давно і довго, і шукаємо вирішення...», - сказав Президент. - Ми працюємо над тим, щоб створити такі умови для Росії, щоб їй було невигідно постачати нам газ за високими цінами».

При цьому Глава держави зазначив, що на поточний момент максимальною ціною на газ для України повинна стати ціна в 300 доларів.

«300 доларів повинна бути максимальна ціна на газ. Я кажу про ціну, якою повинна бути ринкова ціна. А вона у нас 510», - сказав Президент. При цьому він звернув увагу, що вирішити цінове питання в Арбітражному суді на сьогоднішній день досить непросто, оскільки великі ризики програти судове рішення.

«Ви думали, ми не працювали з Арбітражним судом? Адже звернутися в Арбітражний суд і програти цей суд, значить - узаконити це рішення на віки вічні», - зазначив Янукович.

Він сказав, що українські юристи глибоко опрацювали питання судових розглядів і прийшли до висновку, що ризики дуже великі. «Дуже великі ризики програти суд і в зв'язку з цим ми це питання вирішили відкласти», - зазначив Янукович.

Водночас Президент наголосив, що Україна і надалі купуватиме газ там, де їй це буде вигідно. «Ми будемо купувати газ там, де дешевше. Для нас тут не має значення (з якої країни. - Ред.). Ми зараз купуємо газ по 370 або по 380 доларів у Європі. Якщо у вас (в Росії. - Ред.) буде дешевший, то ми будемо купувати у вас», - сказав Янукович.

При цьому він підкреслив, що питання закупівлі газу було одним з ключових під час недавньої зустрічі Президентів України і Росії. «Ми, звичайно, обговорювали питання прокачування газу. Цю газову тематику в повному обсязі ми пройшли», - сказав Глава Української держави.

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Росія пообіцяла Україні відновити переговори щодо перегляду контракту 2009 року про закупівлю газу.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

298