Один з керівників Моніторингової місії Європарламенту, колишній Президент Польщі Олександр Кваснєвський вважає запізнілою реакцію Європейського Союзу на економічний тиск Російської Федерації на Україну, під впливом якого українська влада вирішила призупинити євроінтеграцію.

Про це він сказав в ефірі польського Radio Zet.

«Євросоюз намагається створити якийсь економічний пакет, який став би допомогою для України, але це вже пізно, бо до Вільнюса залишилося два дні. Якби ЄС розважливо подумав про наслідки російського тиску ще влітку, коли він почався, то ми могли бути в іншій ситуації», - вважає євродепутат.

Кваснєвський назвав прогнозованим економічний шантаж з боку Росії, яка прагне робити все для того, щоб втягнути Україну в сферу свого впливу.
«Якщо ми знаємо, як поводитиметься Росія, і знаємо, які методи вона використовує, і для цього не потрібно бути філософом, тому що Росія завжди їх використовує, то наша відповідь повинна була б бути значно конкретнішою у сфері економіки», - сказав він.

На думку політика, Євросоюз спільно з Міжнародним валютним фондом повинні були б підготувати пакет економічної підтримки, який допоміг би Україні поліпшити економічну ситуацію.

Зокрема, за його словами, МВФ міг би погодитися на поступове підвищення цін на газ для населення замість одномоментного їх зростання, на що, цілком логічно, не погодиться жоден з урядів напередодні виборів.

«Уряд відповідає за те, що буде завтра. Якщо завтра не буде грошей на газ і не буде тепло вдома, а зима буде суворою, то ніхто не буде дискутувати про Асоціацію та її наслідки в перспективі 10 років, а буде питання, як вирішити цю справу тепер», - сказав Кваснєвський.

Екс-президент Польщі не вважає втраченою справою євроінтеграції України. Він висловив сподівання, що сторони, в разі непідписання Угоди про асоціацію у Вільнюсі, зможуть до неї повернутися в найближчі кілька місяців, до початку виборів у Європарламент.

Кваснєвський відмітив важливість України для Європи.

«Тут триває боротьба за майбутнє нашого континенту. Європейський Союз повинен знати, що Україна не є однією з держав - кандидатів на членство в європейському об'єднанні. Це кандидат, геостратегічна позиція якого є виключною», - заявив він.

Нагадаємо, 21 листопада Кабінет Міністрів України вирішив призупинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію між Україною, Євросоюзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

319