Історія останніх 20 років показує, що країни, які підписали угоди про асоційоване членство в Європейському союзі, несли колосальні збитки.

Про це розповів британський вчений, директор Інституту аналізу та співробітництва (Франція) Джон Лафленд, коментуючи рішення українського уряду призупинити процес підписання угоди про асоціацію з ЄС.

«Я вважаю, це було мотивоване рішення. Історія останніх 20 років показує, що ці угоди можуть мати дуже негативний вплив на країни, що претендують на приєднання. Так сталося в Центральній і Східній Європі, де економіки країн послаблювалися в цей період, а після приєднання могли виявитися колонізованими більш потужними членами Європейського Союзу», - заявив експерт.

Серед таких країн вчений виділив Румунію, Болгарію, а також прибалтійські держави. Крім того, експерт нагадав, що Угорщина для підписання угоди про асоціацію повинна була прийняти низку дуже дорогих змін у промисловості, прийняти квоти європейського експорту.

«Це мало вкрай негативний вплив на їхню економіку. Потім, ті ж проблеми тривали і тоді, коли вони стали членами Європейського Союзу. В Угорщині, наприклад, багато підприємств закрилися, а інші контролюються іноземними компаніями, зокрема німецькими. Ми бачимо, що аграрний сектор дуже страждає», - додав він.

Відповідаючи на запитання, чи виділить ЄС Україні фінансову допомогу, Лафленд зазначив, що у Європи для цих цілей відсутні кошти.

«Незважаючи на те, що Європа платила гроші Польщі та Угорщині, вона не збирається зараз фінансувати Україну. Європа не має грошей, її гаманці порожні. Зараз вона сама має великі борги, з якими навряд може розрахуватися. Звичайно, в таких умовах вона не буде платити комусь ще. Якщо хтось в Україні вважає, що завдяки входженню в Європейський Союз вони отримають золотий ключ, то йому треба ще раз замислитися», - резюмував він.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1174