Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу і президент Ради Євросоюзу Герман ван Ромпей виступили зі спільною заявою, в якій висловили категоричне несхвалення позицією Росії у зв'язку з наданням тиску на Україну.

Зазначивши, що в Євросоюзі відомо про зовнішній тиск на Україну, високопоставлені європейські чиновники висловили надію, що це «короткострокове розмірковування (щодо підписання Угоди Україною. - Ред.) не скасує довгострокові вигоди, які може принести партнерство».

«І все таки, Європейський Союз не буде застосовувати силу по відношенню до України, чи будь-якого іншого партнера, щоб зробити вибір між ЄС або іншим регіональним об'єднанням. Це Україна вільно вирішує, якого виду співпрацю вони шукають з ЄС, тому ми категорично не приймаємо позицію Росії і дії в цьому відношенні», - йдеться в заяві, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

У зв'язку з цим Ромпей і Баррозу зазначили, що Угода про асоціацію, включаючи зону глибокої і всеосяжної вільної торгівлі, є можливістю супроводжувати «просування наших сусідів шляхом модернізації та демократії, заснованої на верховенстві права».

«Більш сильні відносини з ЄС не будуються за рахунок відносин між нашими європейськими партнерами і їхніми сусідами, такими як Росія», - наголошують лідери ЄС.

«Європейський Союз як і раніше готовий роз'яснити Російській Федерації природну вигоду від зростання торгівлі й обміну з нашими сусідами, при повній повазі до суверенітету і незалежності наших східних партнерів, і двосторонній характер Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі», - підкреслили вони.

Лідери ЄС також констатували, що Брюссель «з нетерпінням чекає саміту Східного партнерства цього тижня у Вільнюсі».

«Це буде важливий момент, щоб розглянути ситуацію і просувати вперед відносини з нашими східними партнерами», - прогнозують Ромпей і Баррозу.

Як раніше повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів України вирішив призупинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію між Україною, Євросоюзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами.

На саміті країн «Східного партнерства», який відбудеться у Вільнюсі 28-29 листопада, заплановано підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

483