25 листопада Папа Римський Франциск звернеться до українських паломників з нагоди 50-річного ювілею перенесення мощів священномученика Йосафата в собор Святого Петра в Римі. Святіший Отець привітає паломників після завершення Архієрейської літургії.

Про це повідомив після завершення Архієрейської Божественної Літургії по жертвах Голодомору в Соборі Святої Софії в Римі, яку відслужили 23 листопада, глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук).

Богослужіння розпочнеться о 09.00 на головному престолі базиліки Святого Петра. Очолить Літургію глава УГКЦ Святослав. З ним будуть служити єпископи Синоду УГКЦ. Після звернення Папи Франциска віруючі здійснять процесійний похід до гробу св. Йосафата, який знаходиться під престолом св. Василія Великого. Перед мощами українського мученика за єдність відбудеться молитва величання і освячення його ікони, повідомляє «УНІАН».

Як розповів пасторальний координатор для українців греко-католиків в Італії отець Марк, проведення Богослужіння на головному престолі собору Святого Петра є виключним привілеєм Папи Римського, проте Папа Франциск цього разу надав таке право главі УГКЦ.

Перенесення мощів священномученика Йосафата Кунцевича в собор Святого Петра у Ватикані відбулося 22 листопада 1963 року за згодою Папи Івана ХХІІІ. Їх історія надзвичайно складна: після мученицької смерті святого Йосафата його мощі знаходились в різних місцях Литви, Польщі та Білорусі. У 1916 році їх перевозять в костел Святої Варвари у Відні, а у 1949 році вони потрапляють з Австрії в Рим, де згодом були виставлені для загального вшанування у соборі Святого Петра.

Священномученик Йосафат Кунцевич - український святий, якого поважала вся Католицька церква. Відомий як мученик за єдність Церкви, єпископ УГКЦ, архієпископ Полоцької єпархії, народився у 1580 р. в м. Володимир-Волинський. Будучи єпископом, сприяв піднесенню освітнього рівня духовенства і поглибленню релігійності населення. Активна діяльність Кунцевича, спрямована на поширення впливу греко-католицької церкви, викликала невдоволення серед противників унії. 12 листопада 1623 р. Кунцевич був убитий у Вітебську, а понівечене тіло кинуто в р. Двіна. Йосафат Кунцевич канонізований у 1867 р. Папою Пієм IX.

Папа Римський Іоан Павло II назвав св. Йосафата «апостолом єднання».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

204