Можлива тимчасова зупинка в підписанні Угоди про асоціацію навряд чи позначиться на курсі гривні. Таку думку висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Девальваційний тиск, який є зараз, залежить від цілої низки факторів, але до основних груп належать торговельні дисбаланси, приплив прямих іноземних інвестицій, виплати за зовнішніми боргами, попит на валюту населення, але точно не угода про асоціацію», - зауважив експерт.

Устенко констатує, що в короткостроковій перспективі (до 6 місяців) підписання (як і непідписання Угоди не позначиться на курсі.

«НБУ вже модернізує свою монетарну та курсову політику. Вже є достатньо як прямих, так і непрямих свідчень цього. Де факто курс гривні стає вже більш гнучким, що загалом відповідає тим вимогам, які висуває МВФ до України», - підсумував він.

Нагадаємо, раніше уряд України прийняв розпорядження «Про призупинення процесу підготовки до підписання Угоди про Асоціацію з ЄС».

У документі сказано, що буде потрібно додатковий час для аналізу економічних наслідків такого кроку, а також створення ЗВТ з ЄС та його наслідків.

Документ також передбачає запропонувати РФ і ЄС створити тристоронню комісію для відпрацювання комплексу питань, спрямованих на відновлення втрачених обсягів виробництва і напрямів торговельно-економічних відносин.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

163