Повного розриву контактів між Україною і ЄС не буде. Співробітництво між сторонами продовжиться з високою інтенсивністю.

Таку думку в ефірі телеканалу БТБ висловив виконавчий директор консалтингової компанії SSCEurope (Німеччина) Себастіан Шеффер.

«Пропозиція тристоронніх переговорів між ЄС, Україною і Росією вже свідчить про те, що відносини між державами продовжаться. Звичайно, вони матимуть інший вигляд, ніж якби Угоду було підписано. Але відносини і співробітництво між партнерами точно не припиняться повністю. Повного розриву контактів точно бути не може», - заявив він.

У той же час, на думку експерта, Україна з користю може скористатися паузою в євроінтеграції. Зокрема, Шеффер переконаний, що вона зможе відновити економічне співробітництво з Росією.

«По-перше, українська економіка зможе, на мою думку, повернутися до нормального співпраці з Росією. Що стосується бізнес-відносин між ЄС і Україною, я думаю, українській економіці треба було трохи часу, щоб пристосуватися до тиску та конкуренції, що передбачає всебічна угода про вільну торгівлю. Це не дуже швидкий процес. Я думаю, він має пряме відношення до бізнесу, який вже є між Україною і ЄС», - додав експерт.

Коментуючи подальший розвиток відношення між Києвом і Брюсселем, він спрогнозував, що Україна у складі «Східного партнерства» і надалі продовжить співпрацю з Брюсселем. Зокрема, на його думку, важливе значення матиме спільна робота у сфері енергетики.

«Враховуючи проблеми України з поставками газу, необхідністю диверсифікації постачальників і пошуку альтернативних джерел, у цій сфері я міг би передбачити поглиблення співпраці, - сказав він. - Крім того, є довгострокова мета - візова лібералізація. Я думаю, це питання буде залишатися на порядку денному. Це одна з можливих цілей всередині «Східного партнерства».


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

137