Росія ніяк не реагуватиме на рішення міжнародного морського трибуналу, який виніс рішення про необхідність відпустити активістів Greenpeace з судна Arctic Sunrise, сказав журналістам глава адміністрації президента Сергій Іванов.

«Ніяк (не будемо реагувати). Ми не маємо наміру брати участь у цьому процесі», - сказав він.
Глава адміністрації президента уточнив, що Росія ратифікувала конвенцію про повноваження трибуналу із застереженнями, які не дозволяють втручатися в цей процес.

«Питання буде вирішуватися в юридичній площині, а не в політичній. На основі російських законів, а не чиїхось політичних бажань», - заявив глава кремлівської адміністрації, повідомляє РІА «Новости».

Нагадаємо, Амстердам звернувся до суду у зв'язку з інцидентом у Печорському морі 18 вересня, коли активісти екологічної організації Greenpeace спробували піднятися на нафтову платформу «Прирозломна» компанії «Газпром нафта шельф», щоб провести акцію проти нафтовидобутку в Арктиці.

Наступного дня на борт судна екологів Arctic Sunrise висадилися російські прикордонники. Судно під прапором Нідерландів було відбуксовано до Мурманська, а активістів заарештовано за звинуваченням у піратстві. Пізніше справу перекваліфікували на статтю «хуліганство». Всього під вартою опинилися 30 осіб.

Нідерланди зажадали дати можливість судну покинути води РФ, звільнити екіпаж, призупинити адміністративні та судові розгляди у російських інстанціях і утриматися від кроків, які могли б погіршити ситуацію довкола цієї справи. Трибунал задовольнив вимоги Нідерландів, постановивши, що судно й екіпаж повинні бути звільнені під фінансові гарантії у розмірі 3,6 мільйона євро.

18 листопада суд у Петербурзі почав відпускати під заставу активістів Greenpeace.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

311