Генеральна прокуратура України перевірила роботу Державної автомобільної інспекції України, в результаті чого виявлено низку порушень. Як повідомляє відділ по зв'язках із засобами масової інформації ГПУ, за результатами розгляду подання прокуратури Міністерством внутрішніх справ порушення усунуто, до відповідальності притягнуто 7 посадових осіб.

Зокрема, за даними заступника начальника головного управління, начальника управління правозахисної діяльності, протидії корупції та злочинності у сфері транспорту ГПУ Артема Єременка, під час перевірки були виявлені порушення при оплаті за надання адміністративних послуг.

Наприклад, при наданні послуг, пов'язаних з видачею бланків, суб'єктами звернення додатково оплачувалася вартість цих бланків, що суперечить вимогам законодавства.
Єременко звернув увагу і на те, що також не приведені у відповідність з вимогами законодавства відомчі накази ДАІ, що встановлюють переліки документів, необхідних для отримання адміністративних послуг, платність і терміни їх надання, перелік підстав для відмови.

«Державтоінспекцією своєчасно нормативно не врегульована процедура державної акредитації закладів, які здійснюють підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів. Тому належний державний контроль у сфері безпеки дорожнього руху за їхньою діяльністю не здійснювався», - зазначив він.

Окрім цього, додав він, порушуються положення законодавства про заборону вимагати від суб'єкта звернення непередбачених законодавством документів та інформації.

«Наприклад, якщо у випадку викрадення автомобіля власник має намір і надалі використовувати його ідентифікаційний номерний знак, то для того щоб отримати висновок про таку можливість, йому потрібно було надати довідки про факт незаконного заволодіння та перебування у розшуку транспортного засобу. У разі, коли автомобіль знаходився в ДТП - довідку про дорожньо-транспортну пригоду. Хоча насправді ці документи знаходяться в розпорядженні ДАІ», - пояснив Єременко.

Він повідомив, що такі випадки недотримання вимог Закону України «Про адміністративні послуги» виявлені органами прокуратури Волинської, Дніпропетровської, Закарпатської, Кіровоградської, Миколаївської, Полтавської та Чернігівської областей в діяльності територіальних управлінь Державтоінспекції МВС України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

199