Україна отримає фінансові вигоди від співпраці з Китайською Республікою. Про це, як передає кореспондент Forum'у, під час круглого столу на тему «Східний геополітичний вектор України: чи тільки Росія?» сказав політолог Дмитро Видрін.

«Я брав участь у підписанні 4 договорів з різними суб'єктами Китайської Республіки. Ці договори в сумі більше, ніж ми можемо отримати разом узятих ресурсів і з Заходу, і зі Сходу», - зазначив він.

Він зазначив, що угоди були підписані за такими напрямами як будівництво портів, доріг, комерційного житла й відновлення поливного землеробства.

За словами Видріна, розмови про те, що в Україну приїдуть працювати мільйони китайців - міф.

«З'являться десятки людей, а не тисячі і, тим більше, не сотні і не мільйони тисяч. Приїдуть топ-менеджери, які займаються організацією фінансових потоків і організацією привозу сучасних технологій», - зазначив він.

Також, за його словами, не може йтися і про викуп українських земель. «Навіть про оренду не йдеться. Йдеться про створення спільних підприємств, які будуть на паритетних засадах під українське законодавство створювати якийсь проект», - пояснив він.

Політолог зазначив, що китайські колеги пропонують досить хороші умови співпраці.

«Це єдині люди, суб'єкти переговорів, які не пропонують нам кредити, тим більше під держгарантії, а пропонують інвестування під проектну базу, що є, на мій погляд, елементом цивілізованих відносин. І сьогодні ми маємо можливість попрацювати за такою схемою», - сказав Видрін.

При цьому він зазначив, що Китай радить мати хороші відносини України з Заходом, і зі Сходом.

«Оскільки, якщо наша держава буде реалізовувати хоча б частину цих проектів, то, по-перше, вони починають працювати в повній мірі при суб'єктності України, яка може захистити великі інвестиції. По-друге, вони починають працювати, коли Україна має хороші відносини і на Заході, і на Сході», - зазначив він.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

120