Опозиція свідомо організувала зрив роботи парламенту під час Години запитань до уряду, щоб уникнути призначеного на сьогодні голосування по законопроектах, які стосуються можливості лікування екс-прем'єра Юлії Тимошенко за кордоном, вважає політолог Вадим Карасьов.

На його думку, лідери опозиції скористалися тим, що влада «поставила на паузу» процес євроінтеграції України і вирішила зі свого боку «поставити на паузу» вирішення питання про лікування Юлії Тимошенко, оскільки термінове вирішення даної проблеми вже не має сенсу.

«Опозиція поставила на паузу юридичне вирішення питання про можливість лікування або звільнення Тимошенко у зв'язку з тим, що на паузу поставлений процес євроінтеграції. Опозиція так поступає, слідуючи простій логіці: якщо не буде підписано угоду про асоціацію з ЄС, то немає сенсу домагатися рішення щодо Тимошенко у вигляді закону про можливість її виїзду на лікування. Опозиція розуміє, що якщо немає євроінтеграції, то можна діяти за принципом «все або нічого»: повне звільнення з відновленням у громадянських правах, зокрема, можливість балотуватися в президенти, або взагалі припинити всі активні дії для вирішення «питання Тимошенко», - пояснив Карасьов.

Експерт сказав, що лідери ключових опозиційних сил, завдяки зупиненню євроінтеграції, отримали чудову можливість залишити Тимошенко в тюрмі, щоб вона не заважала їм балотуватися в президенти.

«Сьогодні всі вже чудово розуміють, що Тимошенко не вийде до президентських виборів. Відповідно, це відкриває шлях для балотування в президенти всім нинішнім лідерам опозиції: Арсенію Яценюку, Віталію Кличку і Олегу Тягнибоку. Тому поки євроінтеграцію відстрочено, всі опозиціонери будуть готуватися до виборів 2015 року», - сказав політолог.

У той же час експерт упевнений, що опозиція і надалі продовжить імітувати бурхливу діяльність щодо звільнення Тимошенко і кожен з потенційних кандидатів у президенти активно експлуатуватиме цю тему у власних інтересах.

«Тимошенко залишається прапором опозиції, лідером опозиції, хоч і лідером з-за ґрат. У цьому сенсі Тимошенко - символ і ікона опозиції. Безумовно, гасла про її звільнення - «Юлі - волю!» - звучатимуть. Тому створення видимості боротьби за звільнення Тимошенко залишиться в політичному порядку денному опозиції», - резюмував Карасьов.

Нагадаємо, сьогодні представники опозиційних фракцій під час Години запитань до уряду у ВР заблокували трибуну і заважали виступати прем'єру Миколі Азарову. Коли він все-таки закінчив свій виступ, у ложу уряду з боку опозиціонерів полетіли пачки паперів, опозиціонери вигукували «Ганьба!». Після цього спікер Володимир Рибак закрив засідання Ради, оголосивши, що наступне відбудеться вже 3 грудня поточного року.

Сьогодні в Раді планувався черговий розгляд законопроектів, які визначають юридичний механізм лікування ув'язнених, зокрема екс-прем'єра Юлії Тимошенко, за кордоном.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

201