Непідписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом «моментально» зніме всі проблеми в торговельно-економічних відносинах між Україною і Російською Федерацією і призведе до «потепління» відносин між Києвом і Москвою, вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Непідписання угоди моментально знімає ті ризики, які йшли з боку Росії. Я б припустив, що відбудеться негайне розблокування торгівлі, експортери почуватимуться набагато краще моментально, в короткостроковій перспективі. Росія повинна показати негайне потепління в плані торгових відносин з українською стороною», - сказав Устенко.

При цьому він зазначив, що уряд допустив прорахунок, не надавши належного значення можливості введення Росією обмежувальних заходів, передбачених угодою про зону вільної торгівлі СНД, повідомляє «УНІАН».

«Вважалося, що ніяких додаткових торгових бар'єрів не виникне, і це припущення ґрунтувалося на тому, що у нас є Договір про вільну торгівлю в рамках СНД, в якому 2-а і 4-я статті говорять достатньо чітко, що сторони беруть на себе зобов'язання не підвищувати наявні торгові бар'єри, а працювати в перспективі на їх зниження. Очевидно, це був явний прорахунок і явна помилка», - сказав експерт.

При цьому Устенко зазначив, що не варто пов'язувати ситуацію з Угодою про асоціацію з ЄС з можливістю отримання кредиту МВФ.

«На жаль, для української сторони ніякого зв'язку між цими двома подіями не існує. МВФ має один мандат, ЄС має інший мандат. Те, що ми чули від ЄС стосовно МВФ, це не просто наївно... В ЄС мабуть просто помиляються у своєму баченні стратегії, яку проводить МВФ по відношенню до інших країн. Якщо Угоду про асоціацію не буде підписано, порядок денний переговорів між Україною та МВФ не зміниться ні на йоту, так само як він не змінився б, якби ми підписали угоду. В даному випадку Україна повинна більш активно діяти у відносинах з МВФ і бути більш поступливою. Розглядати питання, пов'язані з альтернативним фінансуванням з боку Росії, я б не став. МВФ - це зовсім інша якість грошей. Гроші не пахнуть, але в даному випадку вони пахнуть. І гроші МВФ значно більше подобаються на Заході українським кредиторам та інвесторам», - зазначив Устенко.

Як повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів України вирішив призупинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію між Україною, Євросоюзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

166