У процесі ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС кожна з країн-учасниць союзу отримала б можливість виторговувати собі індивідуальні торгові преференції для доступу на український ринок, що не мають відношення до загального режиму вільної торгівлі, який прописаний у самому тексті Угоди Україна-ЄС. Тому цілком закономірно, що Україна робить паузу в підготовці до асоціації і ЗВТ з ЄС, щоб проаналізувати економічні наслідки такого кроку, сказав політичний експерт Володимир Цибулько, коментуючи прийняте розпорядження Кабінету Міністрів «Про призупинення процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію з ЄС».

Політолог зазначив, що такий тиск на Україну з боку країн-членів ЄС здійснюватиметься під приводом того, що так і не вирішено «питання Тимошенко». А зробити це легко, враховуючи, що українська опозиція також свідомо затягує процес вирішення цього питання в інтересах політичних амбіцій своїх новоявлених лідерів.

«Після підписання асоціації почнеться процес ратифікації цього документа кожної з країн-членів Євросоюзу. І кожна з них отримає можливість виторгувати собі індивідуальні умови та преференції в торговому режимі з Україною, розширити можливості доступу своїх виробників на наш ринок. Звичайно, зараз прямо про це ніхто з європейських політиків не говоритиме. Публічно будуть лише висловлюватися вимоги вирішити питання Тимошенко, але кожна з країн вестиме публічний торг про ширший доступ на наш ринок. Через такі політичні ігри ми можемо отримати дуже асиметричний торговельний режим з країнами ЄС: український ринок повністю відкривається, а наші товари в країни ЄС потрапляють з безліччю умов, вимог, положень і тарифних квот. При цьому для нас існує значний ризик втрати традиційних ринків Росії, країн МС і СНД», - сказав Цибулько.

Він зазначив, що практично кожна країна ЄС має свою виробничу спеціалізацію, тому зацікавлена в просуванні на зовнішні ринки певної групи товарів: одних країн цікавить експорт продуктів харчування, інших - техніка, третіх - сировина і т.д. Тому кожна з них зацікавлена в індивідуальних поступках з боку України, які не передбачені механізмом ЗВТ з ЄС.

Експерт також підкреслив, що Україна так і не отримала жодних гарантій щодо фінансової допомоги або компенсацій з боку Євросоюзу або міжнародних фінансових організацій через втрати у торгівлі з Росією та країнами МС і СНД у разі створення ЗВТ з ЄС.

«Як приклад можна згадати Сербію. Її асоціація з ЄС починалася зі створення зони вільної торгівлі, а вже потім країні висували вимоги іншого характеру. Тобто і такий механізм застосовувався, ЄС досить гнучко підходить до питання про асоціацію.

Можна було б застосувати такий сценарій і до України, щоб країна відчула економічні вигоди від асоціації і була готова до серйозних політичних кроків задля розширення співробітництва з ЄС. Україні ж ніхто не дав гарантій ні фінансової допомоги, ні вільного доступу наших товарів на ринки європейських країн», - сказав Цибулько.

Нагадаємо, вчора уряд України прийняв розпорядження «Про призупинення процесу підготовки до підписання Угоди про Асоціацію з ЄС». У документі сказано, що буде потрібен додатковий час для аналізу економічних наслідків такого кроку, а також створення ЗВТ з ЄС та його наслідків. Документ, крім того, передбачає запропонувати РФ і ЄС створити тристоронню комісію для відпрацювання комплексу питань, спрямованих на відновлення втрачених обсягів виробництва і напрямів торговельно-економічних відносин.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

213