Місія Кокса-Кваснєвського занадто захопилася вирішенням «питання Тимошенко» і зовсім забула про те, що євроінтеграційний процес несе ризики для української економіки, тому країна хотіла б отримати гарантії компенсації можливих втрат.

Про це в ексклюзивному коментарі телеканалу БТБ заявив Павло Залевський, депутат Європарламенту від Польщі.

Політик вважає, що Європейський Союз повинен був запропонувати Україні програму компенсації можливих втрат, а також фінансування модернізації системи державного управління і виробничих потужностей українських підприємств, щоб їхня продукція була конкурентною на ринках країн ЄС.

«Європарламент і ЄС повинні були поставити перед місією Кокса-Кваснєвського інші цілі, розширити їх перелік. Потрібно було обговорювати, як Євросоюз може підтримати Україну в реформуванні економіки. Розробити програму реформ, яку підтримали б Міжнародний валютний фонд і Всесвітній банк, залучити інші інституції, які могли б надати Україні фінансову й економічну підтримку. Це повинно бути головною метою. Проблема виборчого правосуддя могла бути лише одним із завдань місії, і її легше було б вирішити, ніж сьогодні. Простіше кажучи, ми не запропонували жодних «пряників» українському уряду», - сказав Залевський.

У той же час він зазначив, що призупинення українською стороною підготовки до підписання Асоціації з ЄС ще не означає остаточного провалу процесу євроінтеграції, а лише дозволить проаналізувати і виправити допущені в процесі переговорів помилки.

«Нам варто повернутися до самого початку, щоб зрозуміти, що відбувається, чому ми втрачаємо наш великий шанс. Я вірю, що це (призупинення підготовки до підписання УА з ЄС. - Ред.) результат неправильного розуміння завдань і недостатня кількість спроб їх об'єднати. Важливо розуміти, що для Президента Януковича важлива була не стільки сама по собі асоціація з ЄС. Для нього вона була лише засобом, який допоможе розвивати українську економіку», - заявив євродепутат.

Як раніше писав ForUm, Кабінет Міністрів України вирішив призупинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію між Україною, Євросоюзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

557