Кабінет Міністрів України розуміє, що всі переваги від зони вільної торгівлі з Європейським Союзом країна може отримати тільки в довгостроковій перспективі, тоді як у короткостроковій загрожують втрати.

Про це заявив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

«Потрібно розуміти, що таким чином Угода відкладається, тоді як процес євроінтеграції триває. Підготовка до підписання Угоди потребує уважного, кваліфікованого вивчення всіляких ризиків, тут стахановські темпи не пройдуть. Тут не потрібно політизації, емоцій, штучних політичних спекуляцій. Те ж питання Тимошенко до цього розпорядженням Кабміну ніякого відношення не має», - зазначив він.

На думку політолога, чим ближче Україна наближалася до Вільнюського саміту, тим більше ставало зрозуміло, що вирішити складності євроінтеграційного процесу, можливі втрати на шляху до зони вільної торгівлі, неможливо тільки в двосторонньому форматі.

«Тим або іншим чином у цьому процесі повинна брати участь Російська Федерація. Вже надто висока ціна для пересічного українця втрата ринків Митного союзу. Адже це загрожує скороченням робочих місць, доходів держбюджету. Всі переваги від ЗВТ з ЄС ми можемо отримати тільки в довгостроковій перспективі, тоді як короткостроковою - виключно втрати», - підкреслив Карасьов.

Експерт констатує, що в такій ситуації ЄС повинен рішучіше поводитись у відносинах з Україною. Зокрема, на його думку, країна повинна отримати фінансові компенсації від європейської сторони.

«Тут такі варіанти: або в переговори включається Росія, або Євросоюз більш чітко і виразно повинен роз'яснити ситуацію навколо можливих компенсацій українській стороні. Якщо це буде зроблено в найближчі дні, то Угода про асоціацію може бути підписана. Якщо ні - цей процес продовжиться за рамками Вільнюського саміту», - резюмував він.

Нагадаємо, вчора уряд України прийняв розпорядження «Про призупинення процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію з ЄС».

У документі сказано, що буде потрібен додатковий час для аналізу економічних наслідків такого кроку, а також створення ЗВТ з ЄС та його наслідків.

Документ також передбачає запропонувати РФ і ЄС створити тристоронню комісію для відпрацювання комплексу питань, спрямованих на відновлення втрачених обсягів виробництва і напрямів торговельно-економічних відносин.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

134