У столичному музеї Бориса Грінченка відбулася презентація пам'ятної монети, присвяченої 150-річчю з дня народження письменника. Про це повідомляє кореспондент Forum'у.

«Монета «Борис Грінченко» вийшла накладом 20 тисяч. Вона вже увійшла в історію, у нумізматичну програму України», - сказала заступник начальника Управління нумізматичної продукції та маркетингу Національного банку України Вікторія Сузанська.

За її словами, номінал монети - 2 гривні, але в зв'язку з тим, що вона є колекційною, вартість її дорожча.

Також Сузанська повідомила, що діаметр монети складає 31 мм.

«На такому невеликому діаметрі дуже складно показати і розповісти про особу, якій присвячена монета, але ми намагалися зробити так, щоб людина, взявши монету в руки, розуміла, про кого йдеться», - зазначила вона.

На аверсі монети вгорі розміщено малий державний гріб і напис «Національний банк України», у центрі - зображення книги з висловом письменника, внизу вказані номінал, рік карбування та логотип Монетного двору Нацбанку. На реверсі зображено портрет письменника, вказані роки життя і напис «Борис Грінченко».

У свою чергу автор монети художниця Наталія Фандикова зазначила, що дуже ретельно підбирала фразу, яка характеризувала б творчість і життя письменника.

«Грінченко настільки багато хотів сказати, так любив свою роботу, Україну, мову, що говорив довгими фразами. Мені довелося виконати велику роботу, поки я знайшла фразу: «Україна - в цьому слові для мене все», - сказала вона.

Дарина Шварцман,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

249