Після набуття чинності закону про прокуратуру засуджені отримають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Про це під час онлайн-конференції на ForUm'і заявив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський.

«На жаль, чинний закон про безоплатну правову допомогу на даний момент не передбачає права засуджених на безоплатну вторинну правову допомогу. Але вже в перші місяці роботи системи безоплатної правової допомоги ми отримали і продовжуємо отримувати досить багато звернень від осіб, які відбувають покарання, у тому числі засуджених до довічного ув'язнення, з проханням надати адвоката за рахунок держави, або для ініціювання перегляду справ за знову виявленими обставинами, або для оскарження дій чи бездіяльності посадових осіб», - заявив він.

За словами Вишневського, у зв'язку з цим Координаційний центр скористався можливістю і запропонував включити в перехідні положення законопроекту про прокуратуру, який нещодавно був внесений Главою держави до парламенту і прийнятий у першому читанні, пропозицію про включення осіб, які відбувають покарання, пов'язану з позбавленням чи обмеженням волі, в Закон як суб'єктів права на всі види безоплатної вторинної правової допомоги (захист, представництво інтересів та допомогу в складанні процесуальних документів).

«На щастя, наші пропозиції були підтримані і суб'єктом законодавчої ініціативи, і законодавцем. Ми чекаємо якнайшвидшого прийняття закону про прокуратуру в цілому. У цьому випадку засуджені вже з моменту набуття чинності закону отримають доступ до послуг адвоката за рахунок держави», - підсумував він.

Як раніше повідомляв ForUm, 8 листопада Верховна Рада прийняла за основу президентський законопроект «Про прокуратуру».

В Україні запроваджено єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги, за яким з 1 січня 2013 року з метою проведення необхідних процесуальних дій можна передати повідомлення про випадки затримання осіб та необхідність залучення захисника.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

196