Приморський районний суд Санкт-Петербурга прийняв рішення відпустити під заставу в 2 мільйони рублів громадянина України Руслана Якушева з судна Arctic Sunrise. Про це Forum'у повідомив директор Департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс.

За його словами, в найближчі дні організація Greenpeace внесе заставу.

«Ми підтверджуємо, що суд прийняв рішення про звільнення Якушева під заставу в 2 мільйони рублів. Його звільнять після того, як буде внесено заставу. Так само було і з іншими членами екіпажу судна. Ми очікуємо, що Greenpeace внесе заставу в найближчі дні»,- повідомив представник МЗС.

Перебийніс додав, що питання повернення затриманого в Україну поки не вирішене.

«Питання повернення Якушева в Україну ще буде обговорюватися, але однією з умов звільнення під заставу є його участь в слідчих діях. Тому, швидше за все, він ще якийсь час перебуватиме у Санкт-Петербурзі і наше Генеральне консульство надасть підтримку»,- сказав він.

Нагадаємо, активісти міжнародної організації «Грінпіс» спробували 18 вересня піднятися на нафтову платформу «Прирозломна» в Печорському морі для проведення акції проти нафтовидобутку в Арктиці. У результаті активісти, серед яких і один громадянин України, були затримані, їм були пред'явлені звинувачення у піратстві.


Всім 30 затриманим активістам «Грінпіс» у справі про НП на «Прирозломній» пред'явлені обвинувачення в хуліганстві, при цьому звинувачення в піратстві, висунуті раніше, не зняті.

12 листопада всі 30 фігурантів справи були переведені з Мурманська в СІЗО Санкт-Петербурга.

18 листопада суд у Петербурзі погодився відпустити під заставу росіян Дениса Синякова, Катерину Заспу і Андрія Аллахвердова. Для звільнення з-під арешту за кожного треба внести по два мільйони рублів. При цьому суд постановив продовжити арешт радистові судна «Грінпіс», австралійцю Коліну Расселу на термін до 24 лютого, вважаючи, що він може сховатися від слідства.

Валентина Дудко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

118