З початку 2013 року законодавство України у сфері земельних відносин зазнало низку змін у частині оформлення прав власності на земельні ділянки.

Про це перший заступник голови Державної реєстраційної служби (ДРС) України Інна Завальна заявила на засіданні комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин, передає кореспондент Forum'у.

За словами чиновника, оформлення права власності на землю включає в себе реєстрацію ділянки в Національній кадастровій системі, а завершенням процедури є реєстрація права власності в ДРС.

Фахівець додала, що процедура реєстрації земельної ділянки також буде необхідна на стадії приватизації землі, тобто отримання права власності на ділянку з числа земель комунальної чи державної власності.

«Надання послуг з реєстрації земельних ділянок належить до компетенції територіальних відділень Держагентства земельних ресурсів. Реєстрація здійснюється кадастровим реєстратором, після чого ділянку можна ідентифікувати в Державному кадастрі. Для цього буде корисною розміщена в Інтернеті публічна кадастрова карта країни», - акцентувала вона.

Також внести дані про ділянку в кадастрову систему необхідно, продовжила Завальна, якщо ви володієте ділянкою на підставі державного акту старого зразка, або ж при поділі чи об'єднанні вже сформованих земельних ділянок. «В обох випадках процедура передбачає виготовлення технічної документації із землеустрою, присвоєння ділянці кадастрового номера та реєстрацію в Національній кадастровій системі», - зазначила чиновник.

Вона уточнила, що для цього потрібно замовити технічну документацію щодо встановлення меж ділянки. «За результатами топографо-геодезичної зйомки розробляється технічна документація із землеустрою та обмінний файл. Розробник документації присвоює ділянці кадастровий номер. На основі даних, зазначених у техдокументації, кадастровий реєстратор завантажує пакет даних у систему. Результатом процедури буде сформований реєстратором витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку», - пояснила вона.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

247