Під час переговорів про Асоціацію з Європейським Союзом Україна повинна наполягати на наданні їй фінансової допомоги для підтримки бюджету та проведення модернізації промисловості. Про це в ефірі телеканалу БТБ заявив політолог Вадим Карасьов.

Експерт нагадав, що країни Східної Європи отримували таку фінансову допомогу і на етапі асоційованого членства, і ставши повноцінними членами ЄС. У той же час експерт зазначив, що українська економіка може зажадати більше суттєвих фінансових вливань через більш значний масштаб економіки країни, так і через високий рівень економічної інтеграції з країнами колишнього СРСР, яка з підписанням асоціації може бути порушена і Україна зазнає економічних втрат.

«Ми йдемо на ризики, втрачаємо ринки. Угода про асоціацію з ЄС, особливо на першому етапі, поки що не дає відчутних компенсаторів, щоб утримати баланс», - сказав Карасьов.

Він нагадав, що відразу після підписання асоціації Україна очікує транші від Міжнародного валютного фонду - на 670 млн євро і 200 млн євро. Але ці гроші будуть призначені для бюджету країни, підкреслює експерт. Це буде технічна допомога на адаптацію технічних регламентів, підтримку ринку цінних паперів, зміцнення довіри інвесторів до України і т.д.

«В цілому на модернізацію, а не тільки в бюджет, потрібні серйозні гроші. Тому не випадково Президент України і прем'єр-міністр кажуть, що це сума десь від 200 до 500 мільярдів євро. Зрозуміло, що це не на рік, а на багато років. Але ми повинні мати гарантії, що будуть джерела такого фінансування», - пояснив політолог.

Карасьов нагадав, що під час підписання асоціації, а пізніше після вступу до ЄС, Польщі спочатку були списані борги на $17 млрд, а пізніше країна отримала приблизно такі ж обсяги фінансової допомоги. Те ж стосується й інших країн Східної Європи, які набували членство в ЄС. Тому, на думку експерта, Україна має підстави вимагати такої допомоги від Євросоюзу в контексті асоціації. Карасьов вважає, що саме значні фінансові вливання ЄС в економіки країн Східної Європи допомогли зробити їм такий прорив.

Політолог додав, що з наближенням саміту у Вільнюсі в Європі все більше розуміють цінність України для всієї континентальної спільноти, адже не випадково деякі європейські політики почали говорити про реалізацію свого роду «плану Маршалла» для України.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

195