Купівля американським інвестиційним фондом Franklin Templeton п'ятої частини зовнішнього боргу України на суму близько $5 млрд свідчить про довіру іноземних інвесторів до економіки України. Про це в ексклюзивному коментарі телеканалу «БТБ» заявив колишній заступник голови Національного банку України Олександр Савченко.

Експерт зазначив, що така поведінка західних інвесторів свідчить про те, що вони, на відміну від провідних світових рейтингових агентств, не вірять в імовірність дефолту України й оцінюють її як достатньо надійного позичальника, а наші євробонди дозволять їм отримати хороший прибуток.

«Franklin Templeton більше вірить в українську економіку, ніж рейтингові агентства. Вони ведуть до того, що ціна українського боргу знижується, тобто прибутковість інвестицій в наші облігації збільшується. Якщо номінальна прибутковість у нас була 6-7%, то зараз це 13%. І якщо Franklin Templeton купив ці боргові зобов'язання, він вже має дохід 13%. І якщо дефолту не буде, а вони вірять, що дефолту не буде, то вони дуже багато зароблять. А ті, хто продав наші боргові зобов'язання - втратять. Тобто відбувається перерозподіл доходів між старими і новими інвесторами», - пояснив Савченко.

Екс-заступник голови НБУ зазначив, що 13% - дуже хороша прибутковість по валютних інвестиціях не тільки за західними, але й за українськими мірками.

«Я б, чесно кажучи, теж інвестував у цінні папери України на вторинному ринку, оскільки в такому випадку можна отримати прибутковість на рівні 13-14%. В Україні знайти таку прибутковість у доларах або євро важко», - підсумував експерт.

Нагадаємо, кілька тижнів тому в пресі з'явилися публікації, що американський інвестфонд Franklin Templeton скупив п'яту частину українського зовнішнього боргу на суму близько $5 млрд. У той же час експерти висловили здивування, що ця інформація була оприлюднена в ЗМІ саме зараз, оскільки Franklin Templeton давно вважається одним з найбільших власників українських євробондів і активно їх скуповує.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

178